Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

Monday, July 12, 2010

Secupak Beras

Berapa Kadar Secupak Beras?

Ramadhan hampir tiba, bagi yang masih ada hutang puasa tentu akan merancang membayar balik hutang tahun lepas, tidak kurang juga hutang yang tertunggak 2 atau tiga tahun lepas belum langsai lagi, bagi kes yang tertunggak dua tahun dan ke atas perlulah membayar denda 'pidyah' setahun untuk secupak beras.

Di Malaysia ada banyak pendapat tentang kadar 1 cupak antaranya ialah 556 gram, ada juga pendapat 675 gram dan ada juga pendapat 900 gram.

Jika kita merujuk kepada perkiraan dalam kitab fekah :
1 Sha’ = 4 Mud,
1 Mud = 412.5 gram. (anggaran di negara syam)
4 Mud = 1 Sha’
1 Sha’ = 1650 gram.

Untuk kesahihan perlulah merujuk kepada pusat zakat di negeri masing-masing.

Kadar ‘mud’ adalah dua tapak tangan yang sederhana. (tidak telalu besar dan tidak terlalu kecil). Ukuran dibuat dengan menggunakan tapak tangan orang arab bangsa Quraish.

1 Mud kita istilahkan dalam bahasa melayu sebagai 1 cupak
1 Sha’ pula kita istilahkan sebagai 1 Gantang

Mengapa tejadi sebegini perbezaan? Ini mungkin disebabkan ukuran di Syam adalah berbeza dengan ukuran di Baghdad.

Golongan mana yang dikenakan fidyah?


Golongan yang di wajibkan ganti ‘qoda’ bersama dengan membayar pidyah seperti perempuan yang mengandung atau menyusu sekiranya takut memberi kesan mudharat kepada anaknya maka dia boleh berbuka akan tetapi wajib kepadanya ganti ‘qoda’ dan membayar pidyah, kadar pidyah ialah sebanyak secupak untuk sehari.

= Begitu juga seorang yang tinggal puasanya dan tidak ‘qoda’ sehinggalah masuk ke Ramadhan seterusnya maka mereka ini di wajibkan membayar pidyah sebagai denda kerana melewatkan ‘qoda’ sehingga masuk ke Ramadhan seterusnya.

= Orang tua yang sudah uzur yang mana dia tidak lagi mampu untuk berpuasa sehingga sekiranya dia berpuasa akan menjadi kepayahan yang teruk kepadanya. Mereka ini boleh berbuka dan membayar setiap hari satu cupak sebagai ganti kepada puasanya.

= Orang yang sakit yang mana sakitnya itu tidak ada harapan lagi untuk sembuh seperti penyakit kencing manis, mereka ini tidak di wajibkan kepada mereka ‘qoda’ sebaliknya hanya membayar pidyah setiap hari dengan kadar cupak.

Kepada siapa bayaran fidyah ini dikeluarkan? Mereka yang layak menerimanya adalah fakir miskin.

Perkiraan bayaran fidyah:


Ramadan 1 1 = 1 cupak
Ramadan 2 2 1 = 3 cupak
Ramadan 3 3 2 1 = 6 cupak
Ramadan 4 4 3 2 1 = 10 cupak
Ramadan 5 5 4 3 2 1 = 15 cupak
Ramadan 6 6 5 4 3 2 1 = 21 cupak
Ramadan 7 7 6 5 4 3 2 1 = 28 cupak
Ramadan 8 8 7 6 5 4 3 2 1 = 36 cupak
Ramadan 9 9 8 7 6 5 4 3 2 1 = 45 cupak
Ramadan 10 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 = 55 cupak

2 comments:

Fakeh said...

Berikut ialah beberapa kajian dan bahan bukti yang akan memberi kita faham dengan jelas tentang gerakan senyap Kaum Muda dan Wahabbi Salafi yang sedang mengancam aqidah umat islam di negara ini.

SILA KLIK http://www.docstoc.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Bangsa Melayu Mengikut Ulama Ahlu Sunnah Wal Jamaah
• Tok Ayah Zid Kedai Lalat
• Kuasa Tiang Kepada Cita-Cita
• 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
• Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
• Jom Kenali Dr Maza & Co
• Ahlul Bait Yang Dicerca

SILA KLIK http://www.4shared.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Rasulullah Budak Kampung
• Maulid Tandingi Krismas
• Sifat 20 Tidak Wajib (Nik Aziz)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 1)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 2)
• Asma’ Wa Sifat (Hadi Awang)
• Sifat 20 – Dr Mohd Asri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Rasul Dahri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Fathul Bari al-Wahabbi

Taklif pengkaji telah pun selesai, maka terserahlah kepada budi bicara pembaca sekalian untuk menerima ataupun sebaliknya. Bagi mereka yang mendapat hidayah, maka bertindaklah mengikut kadar upaya tangan (kuasa/undi), lidah (dakwah/hebahan) atau hati (doa) bagi mempertahankan aqidah hakiki Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang bersendikan mazhab tauhid Imam Abu Hasan Ali bin Ismail al-Asy'ari ra dan Imam Abu Mansur al-Maturidi ra; mazhab feqah Imam Abu Hanifah ra, Imam Malik bin Anas ra, Imam Muhammad as-Syafie ra atau Imam Ahmad bin Hanbal ra; mazhab tasauf Imam Ghazali qsa dan Imam Junaid al-Baghdadi qsa.


FAKEH KHALIFAH SAKA

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Post a Comment