Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

Sunday, June 28, 2009

IRSYAD HUKUM 2Soalan:
Mengapa kadang2 ada segelintir orang menggoyangkan jari ketika membaca selawat pada bacaan tahiyyat akhir pada satu-satu solat? Adakah dalil atau mazhab yang boleh menerangkannya?

Jawapan:
Soalan ini akan dijawab berdasarkan hadis yang dipegang mazhab Imam Syafiee.

Hadis 1: Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Abdullah bin Zubair: Bahawasanya dia menyebut bahawa Rasulullah menunjukkan dengan jari telunjuknya ketika tahiyat, dan dia tidak menggerakkannya. – Sanad hadis ini Sahih.

Hadis 2: Diriwayatkan juga dari Abu Daud dan Nasaie dari Malik bin Namir al_Qazaie dari bapanya berkata: Aku melihat Rasulullah meletakkan tangan kanannya di atas paha kanannya, mengangkat jari telunjuknya dan mencondongkan(telunjuknya) ke bawah sedikit.

Imam Nawawi berkata dalam kitabnya Majmuk ada beberapa pendapat tentang menggerakkan jari telunjuk :

Pertama : Pendapat yang banyak dipegang oleh jumhur (kebanyakkan) ulama. Adalah tidak menggerakkannya, sekiranya dia menggerakkannya juga menjadi makruh tidak membatalkan solatnya. – Ini adalah pendapat yang paling sahih.

Kedua : Haram menggerakkannya, sekiranya dia menggerakkannya juga akan membatalkan solatnya. – Ini adalah pendapat yang dhoif (lemah).

Ketiga : Digalakkan menggerakkannya. – Ini adalah pendapat segelintir dari mazhab. Mereka berpegang pada hadis wail bin hajar : Bahawasanya dia melihat Rasulullah dalam tahiyyat mengangkat jari telunjuknya dan menggerakkan. Imam al-Baihaqi menghuraikan lebih lanjut tentang hadis ini dengan berkata maksud ’mengerakkannya’ dalam hadis itu ialah mengangkat sekali sahaja tanpa menggerakkannya. Pendapat al-Baihaqi adalah selari dengan hadis yang diriwayatkan dari Abdullah bin Zubair.

Dalam kitab Tuhfatul Ahwazi karya Mubarak Furi ada menyebut hadis Abdullah bin Zubiar adalah lebih jelas dan nyata tidak menggerakkan/menggoyangkan jari ketika tahiyyat berdasarkan kepada isnadnya yang sahih. Hadis Abdullah bin Zubair juga diriwayatkan oleh Ibnu Hibban dalam kitab Sahihnya.

Kesimpulan:
Pegangan kita adalah yang pertama iaitu pendapat jumhur ulama mengangkat jari telunjuk ketika tahiyyat dan mencondongkannya sedikit ke bawah tanpa menggerak atau menggoyangkannya.

Abu Nizar.

والله تعالى أَعلم وأَحكم

Read More......

Saturday, June 27, 2009

Berkat Kerjasama Usrah Terlaksana

Assalamualaikum, jumpa lagi. Syukur kepada Allah yang Esa usrah kali ke 11 berjalan seperti yang dirancang. Walaupun pada saat-saat akhir hampir dibatalkan akibat bertembung dengan satu lagi program jabatan di SK Agama, namun setelah berbincang dengan sahabat-sahabat usrah tetap diteruskan, ahli usrah sebahagian besar juga telah hadir.

Tahniah juga kepada ahli-ahli yang masih istiqamah dalam perjuangan usrah. Tidak lupa juga ucapan terima kasih kepada Panitia Pendidikan Islam SMK Dato dan Koperasi SMK Dato atas kerjasama dengan usrah bagi menjayakan program ‘ihya’ Musolla’ pada minggu ini.

Ada sahabat sanggup menghadirkan diri dalam dua program malam tu, komitmen 100% tu…tahniah. Syukran…

Usrah kali ini juga kita sudah keluarkan pamplet zikir dan doa harian kepada ahli usrah, semoga dapat kita amalkan bersama, kepada rakan2 yang belum dapat kita akan sampaikan sekali lagi pada usrah ke 12..jumpa lagi.

Read More......

Wednesday, June 24, 2009

PERUMPAAN USRAH KALI KE 11 2009

Assalamualaikum,

Dijemput kepada semua rakan usrah untuk hadir pada perjumpaan usrah kita kali Ke sebelas tahun ini pada hari Khamis 25 Jun 2009 bertempat di Surau SMK Dato Permaisuri, tentatif program adalah seperti berikut:

1. Solat Maghrib berjamaah
2. Bacaan Surah Yasin
3. Pengajian Tajweed
4. Talaqqi Kitab Akidah Muslimin
5. Solat Isyak berjamaah
6. Jamuan dan perbincangan isu semasa.

*** Atas permintaan ahli usrah satu pamplet zikir dan wirid harian pagi dan petang sudah dikeluarkan. Zikir ini akan disampaikan oleh ustaz Abu Nizar selepas talaqqi kitab akidah muslimin.

Read More......

Sunday, June 21, 2009

GAMBAR - GAMBAR PESERTA KONVOI KE KUCHING

Read More......

Friday, June 19, 2009

Kenangan Rakan Konvoi 2009


Gambar-gambar kenangan rakan konvoi Miri-Kuching 2009

Read More......