Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

Monday, July 26, 2010

Nisfu Syaaban

Kaifiat Membaca Yasin Malam Nisfu Syaaban.

1. Waktunya selepas solat Maghrib, selesai berzikir dan solat sunat.
2. Membaca 3 kali surah Yasin memohon :
a. Mohon Allah lanjutkan usia dalam kebajikan.
b. Mohon Allah tetapkan iman dan mati dalamnya.
c. Mohon Allah murahkan rezeki yang halal.
3. Membaca doa setiap kali selesai membaca Yasin.

Malam nisfu Syaaban amat banyak kelebihannya, sesuailah dengan makna syaaban itu sendiri iaitu bertaburan atau berselerakan mana memberi erti bahawa banyaknya ganjaran kebaikan menanti hamba-hamba Allah yang membuat kebajikan dan amalan yang soleh terutama pada malam nisfu syaaban.

Terdapat beberapa hadis yang menunjukkan beberapa kelebihan syaaban dan malam nisfu syaaban itu sendiri antaranya hadis yang diriwayatkan oleh ibnu majah :

قَالَ: "إِذَا كَانَتْ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا نَهَارَهَا"
Apabila datangnya pertengahan bulan syaaban maka bangunlah iaitu dengan melakukan ibadah pada malamnya dan berpuasalah pada siangnya. Ada yang berpendapat hadis ini Dhoif seterusnya mereka menyanggah orang yang menyambutnya dan menghukumkan orang yang menyambut malam nisfu syaaban itu sebagai amalan bidaah buruk.

Amat sedih dengan sanggahan seperti ini, kerana hukum ini tidak tidak dilihat dari sudut yang lurus. Kita perlu kepada pemerhatian dan tahu bagaimana menggunakan hadis dalam masalah amal soleh ini dengan lebih tepat dan kaedah yang betul. Sekiranya hadis itu menunjukkan kepada gesaan melakukan amalan-amalan yang soleh atau baik maka para ulama hadis meletakkan hadis itu boleh digunakan dan martabat boleh naik ke kedudukan lebih baik sekiranya terdapat hadis lain yang menyokong dan menunjukan kelebihan yang sama. Antaranya ibnu hibban yang meriwayatkan hadis kelebihan nisfu syaaban dan meletakkannya sebagai hadis sohih iaitu :

"يَطَّلِعُ اللهُ إِلَى خَلْقِهِ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلاَّ لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ"

Allah akan melihat dari hambanya pada malam nisfu syaaban iaitu mereka yang melakukan amal ibadah padanya maka akan diampunkan dosa-dosa bagi sekelian hambanya kecuali dosa syirik dan hasad dengki. Hadis ini juga diriwayatkan oleh at-Thobarani dan al-Baihaqi.

Perlu di ingat bahawa amalan bacaan yasin sebanyak 3 kali pada malam nisfu syaaban juga merupakan ibadah dan suatu amalan yang mendekatkan diri kepada Allah, maka tidak timbul soal ketetapan bacaan surah yasin 3 kali, kerana membanyakkan bacaan itu memberi erti membanyakkan amalan dan juga bersungguh dalam memohon kepada Allah akan keampunan.

Apatah lagi apabila setiap kali selesai membaca yasin kita akan berdoa, perbuatan ini juga tidak salah amalh dianggap amat baik kerana tidak salah seorang hamba memohon sesuatu kepada penciptanya. Malah imam Syafiee sendiri pernah berkata:

إِنَّ الدُّعَاءَ يُسْتَجَابُ فِي خَمْسِ لَيَالٍ فِي لَيْلَةِ الْجُمُعَةِ، وَلَيْلَةِ الأَضْحَى، وَلَيْلَةِ الْفِطْرِ، وَأَوَّلِ لَيْلَةٍ مَنْ رَجَب، وَلَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ

Sesungguhnya diantara doa yang mustajab adalah dalam 5 malam iaitu malam jumaat, malam raya aidul adha, malam raya aidul fitri, malam pertama bulan rejab dan malam nisfu syaaban.

2 comments:

Fakeh said...

Assalamualaikum,

Berikut ialah beberapa kajian dan bahan bukti yang akan memberi kita faham dengan jelas tentang gerakan senyap Kaum Muda dan Wahabbi Salafi yang sedang mengancam aqidah umat islam di negara ini.

SILA KLIK http://www.docstoc.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Bangsa Melayu Mengikut Ulama Ahlu Sunnah Wal Jamaah
• Tok Ayah Zid Kedai Lalat
• Kuasa Tiang Kepada Cita-Cita
• 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah
• Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
• Jom Kenali Dr Maza & Co
• Ahlul Bait Yang Dicerca

SILA KLIK http://www.4shared.com
UNTUK CARIAN TAJUK-TAJUK BERIKUT
• Rasulullah Budak Kampung
• Maulid Tandingi Krismas
• Sifat 20 Tidak Wajib (Nik Aziz)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 1)
• Wahabbi Adalah ASWJ (Hadi Awang – Part 2)
• Asma’ Wa Sifat (Hadi Awang)
• Sifat 20 – Dr Mohd Asri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Rasul Dahri al-Wahabbi
• Sifat 20 – Fathul Bari al-Wahabbi

Taklif pengkaji telah pun selesai, maka terserahlah kepada budi bicara pembaca sekalian untuk menerima ataupun sebaliknya. Bagi mereka yang mendapat hidayah, maka bertindaklah mengikut kadar upaya tangan (kuasa/undi), lidah (dakwah/hebahan) atau hati (doa) bagi mempertahankan aqidah hakiki Ahlu Sunnah Wal Jamaah yang bersendikan mazhab tauhid Imam Abu Hasan Ali bin Ismail al-Asy'ari ra dan Imam Abu Mansur al-Maturidi ra; mazhab feqah Imam Abu Hanifah ra, Imam Malik bin Anas ra, Imam Muhammad as-Syafie ra atau Imam Ahmad bin Hanbal ra; mazhab tasauf Imam Ghazali qsa dan Imam Junaid al-Baghdadi qsa.


FAKEH KHALIFAH SAKA
fakeh@hush.com

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Post a Comment