Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

Monday, July 26, 2010

Nisfu Syaaban

Kaifiat Membaca Yasin Malam Nisfu Syaaban.

1. Waktunya selepas solat Maghrib, selesai berzikir dan solat sunat.
2. Membaca 3 kali surah Yasin memohon :
a. Mohon Allah lanjutkan usia dalam kebajikan.
b. Mohon Allah tetapkan iman dan mati dalamnya.
c. Mohon Allah murahkan rezeki yang halal.
3. Membaca doa setiap kali selesai membaca Yasin.

Malam nisfu Syaaban amat banyak kelebihannya, sesuailah dengan makna syaaban itu sendiri iaitu bertaburan atau berselerakan mana memberi erti bahawa banyaknya ganjaran kebaikan menanti hamba-hamba Allah yang membuat kebajikan dan amalan yang soleh terutama pada malam nisfu syaaban.

Terdapat beberapa hadis yang menunjukkan beberapa kelebihan syaaban dan malam nisfu syaaban itu sendiri antaranya hadis yang diriwayatkan oleh ibnu majah :

قَالَ: "إِذَا كَانَتْ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا نَهَارَهَا"
Apabila datangnya pertengahan bulan syaaban maka bangunlah iaitu dengan melakukan ibadah pada malamnya dan berpuasalah pada siangnya. Ada yang berpendapat hadis ini Dhoif seterusnya mereka menyanggah orang yang menyambutnya dan menghukumkan orang yang menyambut malam nisfu syaaban itu sebagai amalan bidaah buruk.

Amat sedih dengan sanggahan seperti ini, kerana hukum ini tidak tidak dilihat dari sudut yang lurus. Kita perlu kepada pemerhatian dan tahu bagaimana menggunakan hadis dalam masalah amal soleh ini dengan lebih tepat dan kaedah yang betul. Sekiranya hadis itu menunjukkan kepada gesaan melakukan amalan-amalan yang soleh atau baik maka para ulama hadis meletakkan hadis itu boleh digunakan dan martabat boleh naik ke kedudukan lebih baik sekiranya terdapat hadis lain yang menyokong dan menunjukan kelebihan yang sama. Antaranya ibnu hibban yang meriwayatkan hadis kelebihan nisfu syaaban dan meletakkannya sebagai hadis sohih iaitu :

"يَطَّلِعُ اللهُ إِلَى خَلْقِهِ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلاَّ لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ"

Allah akan melihat dari hambanya pada malam nisfu syaaban iaitu mereka yang melakukan amal ibadah padanya maka akan diampunkan dosa-dosa bagi sekelian hambanya kecuali dosa syirik dan hasad dengki. Hadis ini juga diriwayatkan oleh at-Thobarani dan al-Baihaqi.

Perlu di ingat bahawa amalan bacaan yasin sebanyak 3 kali pada malam nisfu syaaban juga merupakan ibadah dan suatu amalan yang mendekatkan diri kepada Allah, maka tidak timbul soal ketetapan bacaan surah yasin 3 kali, kerana membanyakkan bacaan itu memberi erti membanyakkan amalan dan juga bersungguh dalam memohon kepada Allah akan keampunan.

Apatah lagi apabila setiap kali selesai membaca yasin kita akan berdoa, perbuatan ini juga tidak salah amalh dianggap amat baik kerana tidak salah seorang hamba memohon sesuatu kepada penciptanya. Malah imam Syafiee sendiri pernah berkata:

إِنَّ الدُّعَاءَ يُسْتَجَابُ فِي خَمْسِ لَيَالٍ فِي لَيْلَةِ الْجُمُعَةِ، وَلَيْلَةِ الأَضْحَى، وَلَيْلَةِ الْفِطْرِ، وَأَوَّلِ لَيْلَةٍ مَنْ رَجَب، وَلَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ

Sesungguhnya diantara doa yang mustajab adalah dalam 5 malam iaitu malam jumaat, malam raya aidul adha, malam raya aidul fitri, malam pertama bulan rejab dan malam nisfu syaaban.

Read More......

Monday, July 12, 2010

Secupak Beras

Berapa Kadar Secupak Beras?

Ramadhan hampir tiba, bagi yang masih ada hutang puasa tentu akan merancang membayar balik hutang tahun lepas, tidak kurang juga hutang yang tertunggak 2 atau tiga tahun lepas belum langsai lagi, bagi kes yang tertunggak dua tahun dan ke atas perlulah membayar denda 'pidyah' setahun untuk secupak beras.

Di Malaysia ada banyak pendapat tentang kadar 1 cupak antaranya ialah 556 gram, ada juga pendapat 675 gram dan ada juga pendapat 900 gram.

Jika kita merujuk kepada perkiraan dalam kitab fekah :
1 Sha’ = 4 Mud,
1 Mud = 412.5 gram. (anggaran di negara syam)
4 Mud = 1 Sha’
1 Sha’ = 1650 gram.

Untuk kesahihan perlulah merujuk kepada pusat zakat di negeri masing-masing.

Kadar ‘mud’ adalah dua tapak tangan yang sederhana. (tidak telalu besar dan tidak terlalu kecil). Ukuran dibuat dengan menggunakan tapak tangan orang arab bangsa Quraish.

1 Mud kita istilahkan dalam bahasa melayu sebagai 1 cupak
1 Sha’ pula kita istilahkan sebagai 1 Gantang

Mengapa tejadi sebegini perbezaan? Ini mungkin disebabkan ukuran di Syam adalah berbeza dengan ukuran di Baghdad.

Golongan mana yang dikenakan fidyah?


Golongan yang di wajibkan ganti ‘qoda’ bersama dengan membayar pidyah seperti perempuan yang mengandung atau menyusu sekiranya takut memberi kesan mudharat kepada anaknya maka dia boleh berbuka akan tetapi wajib kepadanya ganti ‘qoda’ dan membayar pidyah, kadar pidyah ialah sebanyak secupak untuk sehari.

= Begitu juga seorang yang tinggal puasanya dan tidak ‘qoda’ sehinggalah masuk ke Ramadhan seterusnya maka mereka ini di wajibkan membayar pidyah sebagai denda kerana melewatkan ‘qoda’ sehingga masuk ke Ramadhan seterusnya.

= Orang tua yang sudah uzur yang mana dia tidak lagi mampu untuk berpuasa sehingga sekiranya dia berpuasa akan menjadi kepayahan yang teruk kepadanya. Mereka ini boleh berbuka dan membayar setiap hari satu cupak sebagai ganti kepada puasanya.

= Orang yang sakit yang mana sakitnya itu tidak ada harapan lagi untuk sembuh seperti penyakit kencing manis, mereka ini tidak di wajibkan kepada mereka ‘qoda’ sebaliknya hanya membayar pidyah setiap hari dengan kadar cupak.

Kepada siapa bayaran fidyah ini dikeluarkan? Mereka yang layak menerimanya adalah fakir miskin.

Perkiraan bayaran fidyah:


Ramadan 1 1 = 1 cupak
Ramadan 2 2 1 = 3 cupak
Ramadan 3 3 2 1 = 6 cupak
Ramadan 4 4 3 2 1 = 10 cupak
Ramadan 5 5 4 3 2 1 = 15 cupak
Ramadan 6 6 5 4 3 2 1 = 21 cupak
Ramadan 7 7 6 5 4 3 2 1 = 28 cupak
Ramadan 8 8 7 6 5 4 3 2 1 = 36 cupak
Ramadan 9 9 8 7 6 5 4 3 2 1 = 45 cupak
Ramadan 10 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 = 55 cupak

Read More......

Thursday, July 1, 2010

Wahabi: Jakim pertahan Zamihan, tak kisah ‘protes’ tokoh tertentu

KUALA LUMPUR, 29 Jun — Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mempertahankan tindakan agensi agama kebangsaan itu termasuk pegawai kanannya dari Institut Latihan Islam Malaysia dalam isu kontroversi berkaitan amalan wahabi dan kemunculan kumpulan ekstremis Jemaah Islamiah (JI).
Ketika ditemui The Malaysian Insider, Ketua Pengarah Jakim Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz menjelaskan, agensi itu hanya menjalankan tugas sebagaimana diminta kerajaan demi memastikan ajaran Islam tidak terancam manakala kepentingan setiap kaum dan keharmonian negara dipelihara.

“Jakim hendak memastikan negara kita harmoni, melakukan apa sahaja yang boleh membawa ketidakharmonian, kita ambil langkah supaya jangan sampai ada yang menyemarakkan ajaran sesat dan melampau,” kata beliau.

Wan Mohamad juga berkata, meskipun tindakan pihaknya kadangkala dilihat tidak popular tetapi tidak akan tunduk sehingga ada “pihak mengambil kesempatan mahu menghidupkan aktiviti pelampau.”

“Kami tidak akan membiarkan walaupun tindakan kami (dilihat) tidak popular, walaupun orang tidak suka, tugas kami ialah menjaga keharmonian.

“Walaupun satu atau 100 orang tokoh tidak suka dengan tindakan kami, pada Jakim itu tidak penting.

“... yang penting ialah negara kita ini aman, bila negara aman kita boleh amalkan agama kita dengan baik, beramal dengan baik tidak kira Islam atau bukan Islam,” kata beliau mengulas perkembangan isu semasa berkaitan amalan wahabi dan kaitan dengan kumpulan pengganas Jemaah Islamiah (JI).

Ketika ditanya mengenai dakwaan bahawa isu semasa ini timbul kerana masalah peribadi antara Penolong Pengarah Pusat Al-Quran dan Ilmu Teras, Zamihan Mat Zin dengan bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Wan Mohamad berkata, “itu tanggapan pihak-pihak tertentu.”

“Dia (Zamihan) seorang pegawai kerajaan, pihak yang mengundang beliau (untuk memberi taklimat) adalah agensi keselamatan... itu amalan biasa. Kita perlu bekerjasama dengan agensi-agensi lain.

“Dia pegawai kanan, dia ada pengalaman dalam program pemulihan tahanan (khususnya tahanan ISA),” kata Wan Mohamad.

Oleh itu jelas beliau, sekiranya ada pihak yang tidak bersetuju dengan pandangan Zamihan, Jakim merasakan perbezaan itu boleh dibincang secara profesional dan ilmiah.

“Negara kita membolehkan setiap orang bebas berfikir, bebas memberi pandangan... kita tidak boleh kata jangan tidak bersetuju, terima pandangan,” kata beliau sambil menambah, Jakim sentiasa mengadakan pertemuan dengan semua pihak.

Ketika ditanya sama ada empat tokoh agama dan politik berkenaan ada kaitan dengan kumpulan JI sebagaimana didakwa ada dinamakan pada taklimat Isnin lalu, Wan Mohamad berkata, Jakim tidak pernah menuduh mereka.

“Bukan kami untuk menentukan tetapi agensi keselamatan yang menentukan,” katanya.

Bagaimanapun beliau mengakui jika benar mereka terlibat dalam kaitan dengan kumpulan pengganas atau pelampau sudah tentu telah lama ditahan oleh pihak berkuasa.

“... dan (sudah tentu) mereka tidak boleh berada dalam kerajaan negeri, tidak boleh menjadi pemimpin di Parlimen...,” jelas beliau.

Dalam pertemuan dengan The Malaysian Insider Khamis lalu, Zamihan berkata, beliau tiada masalah peribadi dengan Asri sebaliknya mengakui wujud “pergolakan pemikiran” sehingga banyak pihak yang melihatnya sebagai serangan terhadap tokoh agama itu.

Pada masa yang sama, Zamihan juga mempertikaikan tindakan Timbalan Menteri Pengajian Datuk Saifuddin Abdullah dalam mengendalikan isu semasa berkaitan fahaman wahabi dan kumpulan pengganas JI sebagai tidak profesional.

Malah Zamihan memberitahu, beliau tidak mengaitkan Asri dengan fahaman wahabi dan melontarkan pemikiran keras semata-mata untuk mencantas bekas mufti Perlis itu daripada arus perdana Islam negara ini.

Zamihan menjadi tumpuan isu kontroversi dikaitkan empat tokoh politik dan agama iaitu Asri, mufti Perlis Dr Juanda Jaya, bekas menteri besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang didakwa mempunyai kaitan dengan fahaman wahabi dan pengganas JI.

Ketika membuat penjelasan di Dewan Rakyat Khamis lalu Saifuddin menegaskan, polis tidak pernah mengaitkan empat tokoh di negara ini sebagai kumpulan pengganas.

“Saya juga mendapati orang yang memberi taklimat ini mempunyai masalah dengan bekas mufti Perlis. Jadi bagaimana boleh dikatakan masalah peribadi hendak dijadikan masalah keselamatan negara,” katanya.

Read More......