Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

Sunday, December 27, 2009

Nasihat Perkahwinan


PERKAHWINAN adalah satu amalan disyariatkan Allah kepada hamba-Nya malah hikmah sesebuah perkahwinan sangat besar. Selain menunaikan perintah Allah dan mengikut sunnah Rasulullah, ia saluran yang sah dan suci untuk mengembangkan zuriat keturunan.

Membina dan mengekalkan sebuah perkahwinan yang bahagia bukannya boleh dilakukan dalam sekelip mata. Ia memerlukan waktu dan hendaklah disusuli dengan usaha.

Sabda Rasulullah: "Hak (tanggungjawab) yang paling besar ke atas perempuan itu ialah suaminya dan hak (tanggungjawab) manusia ke atas lelaki adalah ibunya". [H.R Hakim dan lainnya].

Hadis di atas menerangkan betapa besarnya hak lelaki yang wajib ke atas isterinya. Haram bagi isteri keluar dari rumahnya tanpa izin suaminya. Haram juga baginya membenarkan sesiapa pun masuk ke dalam rumahnya orang yang tidak diizini oleh suaminya samada saudaranya atau orang lain. Haram juga ke atas isteri jika menghalang suami ketika berhajat kepadanya samada istimtak atau jimak, tetapi jika ada keuzuran maka itu diharuskan. Keuzuran itu seperti sakit atau dalam keadaan haid atau nifas atau dalam keadaan waktu solat terlalu sempit.

Islam juga mengajar kita tidak diwajibkan ke atas perempuan mentaati suaminya jika disuruh melakukan perkara maksiat atau kejahatan, misalnya suaminya meminta kepadanya menghidangkan arak maka itu tidak wajib dipenuhi. Kerana kaedah mengatakan bahawa tidak boleh taat kepada makhluk atas maksiat kepada Khalik(pencipta).

Hak isteri ke atas suaminya pula ialah :

Hendaklah suami itu memberi nafkah kepada isterinya seperti makanan, tempat tinggal dan pakaian dan tidak memukul isterinya itu tanpa sebab yang di bolehkan dan tidak menzaliminya.

Tetapi jika sekiranya si isteri tersebut tidak memberikan hak kepada suaminya, seperti keluar rumah tanpa izinnya maka tidak diwajibkan ke atas suaminya untuk memberi nafkah. Dan hendaklah si suami itu menasihati dan mengingatkan isterinya tentang kewajipannya dan menyuruhnya supaya takut dan bertakwa kepada Allah.

Menjadi juga kewajipan ke atas suami supaya mengajarkan perkara-perkara fardu tentang agamanya, jika suami tidak mengetahui tentang hal-hal agama maka hendaklah ianya menyuruh isterinya supaya mempelajari ilmu yang wajib ke atasnya itu dari orang yang tahu tentang agama. Hendaklah suami menyuruh isterinya melakukan perkara-perkara yang baik dengan melakukan solat lima waktu dan melakukannya terus menerus, begitu juga berpuasa, menutup aurat dihadapan lelaki yang ajnabi dan sebagainya.

Dan melakukan kebaikan di antara satu sama lain dalam bab-bab yang lain yang di haruskan oleh syarak adalah sangat-sangat digalakkan. Dan ianya di beri pahala jika melakukannya dengan niat yang ikhlas. Dalam sebuah hadis nabi telah bersabda seperti mana yang telah diriwayatkan oleh Abdullah Ibn Omar: "Dunia itu satu perhiasan, sebaik-baik perhiasan dunia itu ialah wanita yang solehah". [H.R Muslim].

Masalah:
Tidak jatuh talak jika suami jimakkan isterinya melalui dubur, tetapi hukumnya itu adalah haram.

Read More......

Tuesday, September 29, 2009

Puasa Sunat Syawal

Disunatkan berpuasa enam hari pada bulan Syawal berdasarkan hadis nabi di bawah:

عَنْ أَبِي أَيُّوبَ الأَنْصَارِيّ رضي الله عنه أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "مَنْ صَامَ رَمَضَانَ وَأَتْبَعَهُ سِتَّاً مِنْ شَوَّالٍ، كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ". رواه مسلم

Daripada Abi Ayyub al-Ansory r.a bahawa Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: “sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian diikuti dengan enam hari pada bulan Syawal seumpamalah dia berpuasa selama setahun”. – H.R Imam Muslim

Imam Nawawi dalam syarah sohih muslim berkata: sebaik-baiknya adalah berpuasa enam hari berturut-turut selepas hari raya aidil fitri, sekiranya dia menjarakkannya atau berpuasa diawal atau diakhir syawal tetap mendapat pahala fadhilat puasa enam syawal tersebut.

Berkata sebahagian ulama: adapun yang dimaksudkan oleh Rasulullah dengan pahalanya menyamai setahun adalah kerana setiap pahala akan digandakan dengan sepuluh kali ganda. Maka satu bulan Ramadhan adalah menyamai dengan 10 bulan dan enam hari bulan syawal pula menyamai dengan dua bulan maka sempurnalah dua belas bulan atau setahun. (hadis marfu’).

Soalan:
Sering menjadi persoalan ialah adakah boleh kita berpuasa dengan ada dua niat seperti perempuan berpuasa qada (ganti) wajib dan pada masa yang sama juga berniat sunat syawal adakah dibolehkan dan adakah dapat kedua-dua pahala?

Jawapan:
Masalah ini disisi ulama fekah dinamakan masalah ‘tashrik’ (menghimpunkan dua ibadat dalam niat yang satu). Hukumnya adalah sekiranya dia dari maksud ibadah yang sama adalah sah maka terhasillah dua fahdilat dalam satu perkerjaan ibadah. Contohnya seperti mandi wajib pada hari jumaat untuk mengangkat hadas besar dan pada masa yang sama niat untuk mandi sunat jumaat, maka dalam bab ini mandi wajibnya adalah terangkat dan pada masa yang sama juga dia mendapat fadhilat sunat mandi jumaat.

Adapun menghimpunkan dua ibadat yang mempunyai maksud yang berbeza seperti puasa qada atau nazar atau kafarah dengan puasa sunat seperti sunat syawal maka ulama tidak meletakkan masalah ini dalam masalah ‘tashrik’ kerana setiap dari ibadah ini ada kehendak yang berbeza antara satu sama lain maka suatu ibadah itu tidak boleh terangkat dengan ibadah yang lain.

Syarqawi berkata dalam tahrir atas Syaikh Islam Zakaria al-Ansory: sekiranya seorang itu berpuasa qada Ramadhan pada bulan syawal dia tetap juga mendapat pahala sunat syawal akan tetapi pahalanya tidaklah sempurna sepertimana orang yang berpuasa berasingan secara khusus.

Dalam Fatawa Syaikh Ramli pula menyebut: seorang itu akan mendapat pahala kedua-duanya sekiranya ada niat pada kedua-duanya. Ini adalah pendapat ulama mutaakhirin.

Dalam syarah tanbih oleh Hafiz as-Sayuthi: daripada fatawa al-Barizi: sekiranya seorang itu berpuasa pada hari arafah (wuquf) dan dia niat juga bersama qada atau kafarah maka sah dan dia dapat kedua-duanya sekali. Adapun asnawi berkata pendapat ini ditolak kerana tidak termasuk dalam masalah ‘tashrik’, dia hanya dapat yang fardu sahaja.

Kesimpulan:
Kita berpegang pada kedua-dua pendapat iaitu secara muktamadnya jika dia berpuasa qada dan pada masa yang sama niat sunat syawal maka sah dan dapat pahala kedua-duanya akan tetapi pahala tidak sama dengan orang yang berpuasa secara berasingan iaitu secara khusus. Maka afdhalnya iaitu sebaik-baiknya hendaklah kita mengerjakan puasa itu berasingan secara khusus, puasa qada adalah berasingan dengan puasa sunat enam syawal.

والله أعلم وأحكم
أبو نزار

Read More......

Sunday, September 27, 2009

EID MUBARAK


عيد المبارك

كل عام وأنتم بخير

تقبل الله طاعتكم وغفر لنا ولكم وبارك الله فيكم

Read More......

Friday, August 14, 2009

AHLAN RAMADHAN KARIM

Allah berfirman surah al-Baqarah ayat 185:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْءانُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ.

Maksudnya: ”(Masa yang Diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu; dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjuk-Nya, dan supaya kamu bersyukur”.

Puasa bulan Ramadhan seperti yang diketahui ialah wajib kerana ianya termasuk diantara perkara-perkara yang besar dalam agama Islam dan bulan Ramadhan itu sendiri merupakan sebaik-baik bulan dan di dalamnya pula terdapat malam yang terbaik diantara malam iaitu malam Lailatul Qadar. Begitu juga yang dapat kita mengetahui bahawa sebaik-baik hari dalam setahun ialah hari Wukuf di Arafah dan begitu juga sebaik-baik hari dalam seminggu ialah hari Jumaat.

Fardu puasa bulan Ramadan telah disyariatkan pada bulan Syaaban tahun kedua hijrah, Rasulullah telah berpuasa semenjak dari syariat itu di turunkan ialah selama 9 tahun kemudian baginda pun wafat.

Read More......

Wednesday, July 15, 2009

Peristiwa Mukjizat Israk dan MikrajAllah Taala berfirman:

Mafhumnya: ”Maha suci Allah yang telah menjalankan hamba-Nya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui”. [Surah Israk :1]

Tanggal 27 Rajab, atas perintah Allah Taala Malaikat Jibril datang dengan membawa tunggangan dari syurga yang disebut dengan Buraq. tunggangan yang mempunyai kepantasan yang luar biasa, sejauh mata Buraq memandang maka sejauh itu pulalah Buraq melangkah. Dengan tanpa meninggalkan sebarang kesan Malaikat Jibril membuka bumbung rumah Ummu Hanik tempat Rasulullah tidur pada malam itu di antara Hamzah dan Jaafar bin Abi Thalib, perlahan-lahan Jibril bangunkan Rasulullah dan membawanya ke Kaabah seterusnya membelah dada baginda untuk kali yang kedua tanpa ada rasa kesakitan dan kesan lalu dibersihkan dengan air zam-zam. Seterusnya Rasulullah dengan menaiki Buraq dan Jibril keluar untuk menyaksikan tanda-tanda kekuasaan Allah, baik yang berada di bumi mahupun yang berada di langit.

Israk

Para ahli salaf, khalaf, mufassirin, mutakallimin dan ulama-ulama fekah bersependapat bahawa peristiwa israk ini berlaku dengan jasad dan ruh secara serentak dalam keadaan sedar dan bukannya tidur. Peristiwa ini berlaku pada malam hari membawa nabi dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa di Palestin.

Dari masjidi Haram Rasulullah memulai perjalanan Israknya dengan melalui beberapa tempat bersejarah antaranya Madinah, Thur Sina (tempat nabi Musa mendengar Kalam Allah tanpa perantaraan malaikat), Madyan (perkampungan nabi syuaib), Baitil Laham (tempat lahirnya nabi Isa), makam keluarga Mashithah dan sehingga akhirnya beliau sampai di masjidil Aqsa, di masjid inilah Rasulullah dipertemukan dengan semua para nabi dan melakukan solat dua rakaat dengan para nabi dan sekaligus menjadi imam kepada mereka, ini juga merupakan dalil bahawa Nabi Muhammad adalah nabi yang termulia di antara para nabi.

Di antara keajaiban ciptaan Allah yang disaksikan Rasulullah ketika Israk adalah :

1. Dunia, Rasulullah melihatnya dalam bentuk seorang wanita yang sangat tua. Hal ini menggambarkan bahawa dunia dengan segala bentuk dan isinya yang mengairahkan akan lenyap dan fana, sebagaimana seorang wanita yang ketika mudanya sangat cantik dan menawan, akan hilang kecantikannya ketika sudah tua.

2. Iblis, Rasulullah melihat seseorang yang berada di pinggir jalan, dialah Iblis yang pada mulanya beriman kepada Allah kemudian dia kufur kerana menentang-Nya. Dia termasuk dari golongan Jin, bukan dari jenis malaikat. Iblis tidak berani bercakap kepada Rasulullah atau berbuat jelek terhadapnya.

3. Para Mujahid di jalan Allah, Rasulullah melihat sekelompok kaum yang menanam dan menuai hasilnya dalam tempoh 2 hari. Jibril berkata kepada Rasulullah : "Merekalah orang-orang yang berjuang di jalan Allah".

4. Para penceramah pembawa fitnah, Rasulullah melihat mereka memotong lidah dan bibir mereka dengan gunting dari api.

Mikraj

Setelah Israk, Rasulullah yang ditemani Malaikat Jibril meneruskan perjalanannya menuju Sidratul Muntaha. Perjalanan ini disebut dengan Mikraj, perjalanan yang dimulai dari masjid al Aqsa hingga ke sidratul Muntaha atas langit ketujuh.

Sampai di langit pertama Rasulullah berjumpa dengan nabi Adam, naik ke langit kedua baginda bertemu pula dengan nabi Isa dan Nabi Yahya, di langit ketiga bertemu dengan nabi Yusof, di langit keempat dengan nabi Idris, kelima dengan nabi Harun, seterusnya di langit keenam bertemu dengan nabi Musa dan di langit yang ketujuh baginda dipertemukan dengan nabi Ibrahim.

Keajaiban-keajaiban Mikraj

Ketika Rasulullah berada di suatu tempat yang berada di atas (suatu tempat yang lebih tinggi dari langit ke tujuh), baginda diperlihatkan oleh Allah beberapa keajaiban ciptaan-Nya. Antaranya ialah:

1. al Bait al Ma'mur, iaitu rumah yang dimuliakan, yang berada di langit ke tujuh. Setiap hari 70.000 malaikat masuk ke dalamnya lalu keluar dan tidak akan pernah kembali lagi dan seterusnya.

2. Sidratul Muntaha, iaitu sebuah pohon yang amat besar dan indah, tak seorangpun dari makhluk yang dapat menyifatkannya.

3. Syurga, iaitu tempat kenikmatan yang disediakan oleh Allah bagi hamba-hamba-Nya yang beriman. Syurga berada di atas langit yang ke tujuh dan sekarang sudah ada.

4. Arasy, iaitu makhluk Allah yang paling besar bentuknya. Arasy bukanlah tempat bagi Allah, kerana Allah tidak memerlukan kepada tempat. Saidina Ali pernah berkata :

"إن الله خلق العرش إظهارا لقدرته ولم يتخذه مكانا لذاته"

Maknanya: "Sesungguhnya Allah menciptakan Arasy untuk menunjukkan kekuasaan-Nya, dan tidak menjadikannya tempat bagi Dzat-Nya". (Riwayat Abu Manshur al Baghdadi dalam al farq bainal firaq, hlm : 333)

Hanya dalam waktu sepertiga malam saja Rasulullah sudah kembali ke tempat tidurnya dari perjalanan Israk dan Mikrajnya. Sungguh menakjubkan, namun itulah bukti kekuasaan Allah yang sempurna dan tidak ada bandingannya dan inilah yang disebut dengan Mukjizat bukti kebenaran akan kenabian dan kerasulan nabi Muhammad Shallallahu alaihi Wasallam.

والله أعلم وأحكم
Abu Nizar

Read More......

Thursday, July 9, 2009

PERJUMPAAN USRAH KALI KE 12 / 2009

Assalamualaikum,

Dijemput kepada semua rakan usrah untuk hadir pada perjumpaan usrah kita kali Ke dua belas tahun ini pada hari Khamis 09 Julai 2009 bertempat di Surau SK Anchi, tentatif program adalah seperti berikut:

1. Solat Maghrib berjamaah
2. Bacaan Surah Yasin
3. Pengajian Tajweed
4. Talaqqi Kitab Akidah Muslimin
5. Solat Isyak berjamaah
6. Jamuan dan perbincangan isu semasa.

Allah berfirman:

قُلْ هَلْ يَسْتَوِى الَّذِيْنَ يَعْلَمُوْنَ وَالَّذِيْنَ لاَ يَعْلَمُوْنَ

Yang maksudnya: "Katakanlah, adakah sama orang-orang yang berilmu dengan orang-orang yang tidak berilmu?". [Az-Zumar:9]

Read More......

Sunday, June 28, 2009

IRSYAD HUKUM 2Soalan:
Mengapa kadang2 ada segelintir orang menggoyangkan jari ketika membaca selawat pada bacaan tahiyyat akhir pada satu-satu solat? Adakah dalil atau mazhab yang boleh menerangkannya?

Jawapan:
Soalan ini akan dijawab berdasarkan hadis yang dipegang mazhab Imam Syafiee.

Hadis 1: Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Abdullah bin Zubair: Bahawasanya dia menyebut bahawa Rasulullah menunjukkan dengan jari telunjuknya ketika tahiyat, dan dia tidak menggerakkannya. – Sanad hadis ini Sahih.

Hadis 2: Diriwayatkan juga dari Abu Daud dan Nasaie dari Malik bin Namir al_Qazaie dari bapanya berkata: Aku melihat Rasulullah meletakkan tangan kanannya di atas paha kanannya, mengangkat jari telunjuknya dan mencondongkan(telunjuknya) ke bawah sedikit.

Imam Nawawi berkata dalam kitabnya Majmuk ada beberapa pendapat tentang menggerakkan jari telunjuk :

Pertama : Pendapat yang banyak dipegang oleh jumhur (kebanyakkan) ulama. Adalah tidak menggerakkannya, sekiranya dia menggerakkannya juga menjadi makruh tidak membatalkan solatnya. – Ini adalah pendapat yang paling sahih.

Kedua : Haram menggerakkannya, sekiranya dia menggerakkannya juga akan membatalkan solatnya. – Ini adalah pendapat yang dhoif (lemah).

Ketiga : Digalakkan menggerakkannya. – Ini adalah pendapat segelintir dari mazhab. Mereka berpegang pada hadis wail bin hajar : Bahawasanya dia melihat Rasulullah dalam tahiyyat mengangkat jari telunjuknya dan menggerakkan. Imam al-Baihaqi menghuraikan lebih lanjut tentang hadis ini dengan berkata maksud ’mengerakkannya’ dalam hadis itu ialah mengangkat sekali sahaja tanpa menggerakkannya. Pendapat al-Baihaqi adalah selari dengan hadis yang diriwayatkan dari Abdullah bin Zubair.

Dalam kitab Tuhfatul Ahwazi karya Mubarak Furi ada menyebut hadis Abdullah bin Zubiar adalah lebih jelas dan nyata tidak menggerakkan/menggoyangkan jari ketika tahiyyat berdasarkan kepada isnadnya yang sahih. Hadis Abdullah bin Zubair juga diriwayatkan oleh Ibnu Hibban dalam kitab Sahihnya.

Kesimpulan:
Pegangan kita adalah yang pertama iaitu pendapat jumhur ulama mengangkat jari telunjuk ketika tahiyyat dan mencondongkannya sedikit ke bawah tanpa menggerak atau menggoyangkannya.

Abu Nizar.

والله تعالى أَعلم وأَحكم

Read More......

Saturday, June 27, 2009

Berkat Kerjasama Usrah Terlaksana

Assalamualaikum, jumpa lagi. Syukur kepada Allah yang Esa usrah kali ke 11 berjalan seperti yang dirancang. Walaupun pada saat-saat akhir hampir dibatalkan akibat bertembung dengan satu lagi program jabatan di SK Agama, namun setelah berbincang dengan sahabat-sahabat usrah tetap diteruskan, ahli usrah sebahagian besar juga telah hadir.

Tahniah juga kepada ahli-ahli yang masih istiqamah dalam perjuangan usrah. Tidak lupa juga ucapan terima kasih kepada Panitia Pendidikan Islam SMK Dato dan Koperasi SMK Dato atas kerjasama dengan usrah bagi menjayakan program ‘ihya’ Musolla’ pada minggu ini.

Ada sahabat sanggup menghadirkan diri dalam dua program malam tu, komitmen 100% tu…tahniah. Syukran…

Usrah kali ini juga kita sudah keluarkan pamplet zikir dan doa harian kepada ahli usrah, semoga dapat kita amalkan bersama, kepada rakan2 yang belum dapat kita akan sampaikan sekali lagi pada usrah ke 12..jumpa lagi.

Read More......

Wednesday, June 24, 2009

PERUMPAAN USRAH KALI KE 11 2009

Assalamualaikum,

Dijemput kepada semua rakan usrah untuk hadir pada perjumpaan usrah kita kali Ke sebelas tahun ini pada hari Khamis 25 Jun 2009 bertempat di Surau SMK Dato Permaisuri, tentatif program adalah seperti berikut:

1. Solat Maghrib berjamaah
2. Bacaan Surah Yasin
3. Pengajian Tajweed
4. Talaqqi Kitab Akidah Muslimin
5. Solat Isyak berjamaah
6. Jamuan dan perbincangan isu semasa.

*** Atas permintaan ahli usrah satu pamplet zikir dan wirid harian pagi dan petang sudah dikeluarkan. Zikir ini akan disampaikan oleh ustaz Abu Nizar selepas talaqqi kitab akidah muslimin.

Read More......

Sunday, June 21, 2009

GAMBAR - GAMBAR PESERTA KONVOI KE KUCHING

Read More......

Friday, June 19, 2009

Kenangan Rakan Konvoi 2009


Gambar-gambar kenangan rakan konvoi Miri-Kuching 2009

Read More......

Sunday, May 31, 2009

KONVOI USRAH KE KUCHING CUTI-CUTI MALAYSIAAlhamdulillah selepas solat Isyak berjamaah di Masjid Darul Ehsan taklimat terakhir telah disampaikan oleh ketua konvoi Us. Jo dihadiri oleh semua peserta pada 31 Mei 2009 jam 8:30 malam di Restoran Eezyan Piasau. Persetujuan telah dicapai dengan tentatif perjalanan seperti berikut:

4 Jun 09 (Khamis)
: 7:00 pagi
- Berkumpul di Masjid Luak
- Bacaan Doa Safar oleh Us. Abu Nizar
- Memulakan Perjalanan

: 1:00 petang
- Solat Jamak Taqdim (Sibu)

: 2:30 petang
- Sambung Perjalanan

: 6:00 petang
- Dijangka sampai di Sri Aman
- Bermalam di Mega Inn Sri Aman

5 Jun 09 (Jumaat)
: 8:00 pagi
- Bertolak ke Kuching
- Singgah Air Terjun (Serian)

: 11:30 pagi
- Sambung perjalanan

: 2:00 petang
- Dijangka sampai ke Bandaraya Kuching
- Check In di Tune Hotel

6-8 Jun 09 (Sabtu – Isnin)
: Jalan-jalan sekitar Kuching antaranya
- Pusat Sivik
- Kuching Waterfront
- River Cruise (RM40)
- Astana
- Pusat Bazaar
- India Street
- Masjid Kuching
- Kubu Margherita
- Muzium Sarawak
- Cat Muzium
- Kampung Budaya Sarawak
- Pasar Satok
- Pasar Serikin
- Gua Angin

9 Jun 09 (Selasa)
: 10:00 pagi
- Check Out dari Tune Hotel
- Bermalam di RH Hotel di Sibu

10 Jun 09 (Rabu)
: 10:00 pagi
- Bertolak balik ke Miri
- Lawatan ke Taman Tumbina Bintulu

”Semoga Allah merahmati perjalanan kita”

Read More......

Friday, May 22, 2009

Keagungan Mazhab Imam SyafieeRasulullah pernah bersabda:

"لا تَسُبُّوا قُرَيشاً فإنَّ عَالِمَهَا يَمْلأُ طِبَاقَ الأرضِ عِلماً"

Maksudnya: “Janganlah kamu mencela bangsa Quraisy, sesungguhnya akan lahir seorang yang alim dia akan memenuhi dataran bumi ini dengan ilmu”.

Makna hadis ini ialah akan lahir seorang yang alim dari bangsa Quraisy dan permukaan bumi ini akan dipenuhi dengan ilmunya. Ulama berpendapat bahawa hadis amat bertepatan dengan Imam as-Syafiee kerana dia adalah dari bangsa Quraisy dan Imam mazhab selainnya iaitu Imam Abu Hanifah, Imam Malik dan Imam Ahmad bukanlah dari bangsa Quraisy. Ternyata mazhabnya tersebar amat luas hingga meliputi dari Negara Arab, Timur, Barat, Asia, Afrika dan Eropah.

Imam Muhammad bin Idris atau lebih mashur dengan panggilan as-Syafiee dilahirkan pada 150 Hijrah dan wafat pada 204 Hijrah pada usia 54 tahun. Imam Syafiee mempunyai suara yang merdu sehingga masyarakat pada zamannya yang ingin mendengar atau belajar bacaan al-Quran yang sahih yang boleh menyentuh jiwa dan perasaan mereka akan merujuk kepada Syafiee walaupun pada ketika itu usianya masih muda remaja.

Tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa Imam Syafiee pernah sampai ke Asia Tenggara semasa hayatnya. Namun demikian umat Islam di Asia Tenggara pada hari ini berpegang kuat dengan mazhab fekahnya yang dikenali dengan ‘mazhab Syafiee’. Ini merupakan hujah dah bukti yang kuat bahawa hadis di atas menunjukkan kepada keagungan mazhab Syafiee.

Seterusnya jika kita lihat dari segi hayatnya, Imam Syafiee tidak dikurniakan usia yang panjang. Berdasarkan kepada usianya tak mungkin dia dapat menyebarkan ilmunya ke serata dunia semasa hayatnya. Tetapi kebenaran sabda Rasulullah bahawa ilmunya akan akan memenuhi muka bumi, maka ilmu Imam Syafiee telah dikembangkan oleh oleh ulama-ulama yang mengikuti aliran fekah yang beliau asaskan dengan berdasarkan kitab induk beliau (al-UMM) sehingga mazhab beliau merupakan mazhab yang paling ramai pengikutnya di muka bumi pada masa sekarang.

Seorang ulama yang digelar ‘penghulu ahli hadis’ iaitu Imam Bukhari (Muhammad bin Ismail) pengarang kitab Sohih Bukhari adalah bermazhab Syafiee. Seorang lagi tokoh hadis yang agung digelar dengan ‘penutup ahli hadis’ al-Hafiz Ibnu Hajar al-Asqalani yang merupakan penulis kitab Fathul Bari Syarah Sohih Bukhari turut bermazhab Syafiee.

Di medan Jihad pula siapa yang tak kenal dengan kehebatan Sultan Salahuddin al-Ayyubi yang telah membebaskan Palestin dari cengkaman tentera salib. Pemerintah dan panglima yang berpegang kuat dengan mazhab Imam Syafiee.

Keagungan Imam Syafiee dinukilkan dengan cermat dan amanah oleh Imam Tajuddin as-Subki dalam Tobaqat as-Syafieeyyah, siapa yang ingin mendapatkan lebih lagi kehebatan mazhab Syafiee bolehlah rujuk buku beliau.

والله أعلم وأحكم
Abu Nizar

Read More......

Monday, May 18, 2009

PERJUMPAAN USRAH KALI KESEPULUH 2009

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dijemput kepada semua rakan usrah untuk hadir pada perjumpaan usrah kita kali kesepuluh pada hari Khamis 21 Mei 2009 bertempat di Surau SK Anchi.

Tentatif program adalah seperti berikut:

1. Solat Maghrib berjamaah
2. Bacaan Surah Yasin
3. Pengajian Tajweed
4. Talaqqi Kitab Akidah Muslimin
5. Solat Isyak berjamaah
6. Jamuan dan Perbincangan Isu Semasa

Renungan Bersama:

Imam Ahmad berkata:"Bermewah-mewah (at-tana'um) adalah makruh.

Nabi berkata kepada Muaz: "Wahai Muaz, janganlah kamu bermewah-mewah. Sesungguhnya hamba Allah itu tidak bermewah-mewah”. Oleh itu redhalah dengan yang sedikit. Dan jangan sekali-kali merasa dengki dan terhina apabila melihat ada orang lain yang lebih mewah daripada kita.

Rasulullah bersabda yang maksudnya: "Jika salah seorang daripada kamu melihat orang lain yang melebihinya dalam kesihatan dan kekayaan, maka hendaklah dia melihat ke bawah". [H.R Bukhari]

Maksud hadis ini ialah jangan kita merasa kecewa jika ada orang yang lebih senang daripada kita, tetapi hendaklah selalu kita beringat bahawa jika kita susah, maka terdapat orang yang lebih susah daripada kita. Jika kita makan makanan yang kurang enak misalnya, maka perlu kita ingat bahawa ada orang lain yang langsung tidak menjamah makanan. Oleh itu bersyukurlah dengan rezeki yang Allah kurniakan.

Read More......

Saturday, May 16, 2009

"Guru Pembina Negara Bangsa"Putih : Menunjukkan kesucian, kesabaran, kesempurnaan dan keamanan.
Perak : Menunjukkan rakyat berbilang bangsa bersatu padu dan teguh.
Kuning: Sinaran cahaya yang cemerlang pada masa hadapan.

Bulan dan bintang membawa erti yang terkandung dalam bendera Malaysia.

Merah : Menunjukkan keteguhan semangat.
Biru : Menunjukkan perpaduan muhibah.

Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.

Dokumen tersebut yang dikenali sebagi Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa

Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta

Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara

Jika hari ini seorang Ulama’ yang mulia

Jika hari ini seorang Peguam menang bicara

Jika hari ini seorang Profesor petah bersyarah

Jika hari ini seorang Penulis terkemuka

Jika hari ini seorang Doktor pakar segala

Jika hari ini seorang Akauntan hebat kira-kira

Jika hari ini seorang Eksekutif syarikat ternama

Jika hari ini seorang Jurutera yang berjaya

Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;

Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa

Dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca!

Read More......

Saturday, May 9, 2009

KORBAN DAN AKIKAH

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Bersyukur kepada ilahi di atas nikmat iman, islam dan sebagainya yang mana telah diberikan kepada kita hari ini. Semoga Allah sentiasa merahmati kita semua. Pada kesempatan ini, dengan ruang masa, ruang kesihatan yang diizinkan Allah dapatlah saya menulis beberapa ilmu yang boleh kita berkongsi bersama.
Baru-baru ini seorang sahabat berniat untuk membuat ibadah korban dan akikah. oleh yang demikian, sahabat ini telah menanyakan beberapa soalan berkaitan dengan ibadah korban dan akikah tersebut. Antara soalan yang diajukan yang sempat saya tulis ialah :
1) Apakah itu korban dan akikah?
2) Bagaimanakah pula hukum korban dan akikah?
3) Bilakah masa yang dituntut?
4) Apakah syarat-syarat sah bagi korban dan akikah?
5) Apakah yang sebaik-baiknya kita lakukan dengan daging korban dan akikah?
6) Bolehkan kita berkongsi korban dengan menyembelih seekor lembu ataupun kambing
untuk satu keluarga?
7) Bolehkah tulang dan kulit binatang yang dikorbankan dijual?

Jawapan:
1) Korban adalah salah satu bentuk ibadat tersendiri yang dilakukan oleh hamba kepada Allah dengan menyembelih binatang ternakan sempena menyambut Hari Raya Korban.
Akikah menurut pengerian syarak adalah menyembelih binatang ternakan pada hari mencukur rambut kana-kanak selepas 7 hari kelahirannya.
2) Hukum korban dan akikah adalah sunat muaakad.
dalil korban: surah al-kausar ayat 1 dan 2 yang bermaksud "Kami anugerahkan kepadamu sebuah sungai di syurga. Maka bersolatlah untuk Tuhanmu dan bersembelihlah (berkorban)"
dalil akikah: Nabi Muhammad SAW menjelaskan dalam hadisnya yang bermaksud "Kanak-kanak itu dipertaruhkan dengan akikahnya. Oleh itu perlu disembelih untuknya pada hari yang ke7, dicukurkan rambutnya dan diberi nama".
3) Masa yang dituntut berkorban bermula daripada 10 Zulhijjah sebaik sahaja selesai solat sunat Hari raya korban sehingga jatuh matahari hari Tasyriq iaitu 13 Zulhijjah.
Masa yang dituntut berakikah pula ialah selepas 7 hari kelahiran anak.
4) Syarat sah bagi korban ialah :
-niat
-binatang yang sihat, tidak berpenyakit, tidak cacat, cedera dan sebagainya.
-binatang yang sudah cukup umur
a)kerbau, lembu dan kambing yang berumur 2 tahun.
b)biri-biri yang berumur setahun.
-perlu disembelih dalam waktunya, iaitu pada hari 10 hingga 13 Zulhijjah.
Syarat sah bagi akikah ialah : sama seperti syarat korban, kecuali waktunya tidak sama. sekurang-kurangnya akikah adalah seekor kambing dan sebaik-baiknya disembelih 2 ekor kambing ataupun biri-biri bagi anak lelaki dan seekor bagi anak perempuan.
5) Daging korban perlu disedekahkan kepada orang ramai secara mentah, manakala daging akikah perlu disedekahkan kepada orang ramai selepas dimasak terlebih dahulu. boleh juga dibuat kenduri dan dijemput orang ramai menghadiri jamuan.
6) Ibadah korban tidak boleh dikongsi, cuma apa yang dibolehkan adalah berkongsi bahagian-bahagian unta, kerbau, ataupun lembu sebanyak 7 orang, sama ada ahli keluarga ataupun orang asing, tetapi kambing ataupun biri-biri hanya untuk seorang sahaja.
7) Tulang dan kulit binatang yang dikorbankan tidak boleh dijual malah haram menjual mana-mana bahagian daripada binatang yang dikorbankan sama ada daging, tulang, kulit ataupun sebagainya. juga dilarang memberi daging sebagai upah sembelih, tetapi tidak salah apabila diberi atas dasar sedekah.

Inilah beberapa jawapan yang sempat saya berikan berdasarkan sumber rujukan yang saya peroleh diantaranya rujukan dari Dato' Dr. Haron Din menjawab persoalan fekah harian, tulisan bersama Ishak Din & Abu Hassan Din. Semoga Allah memberkati dan merahmati kita semua. amin....

Read More......

TIDAK HALAL DARAH MUSLIM

Antara akidah ahlus sunnah ialah darah orang Islam itu tidak halal ditumpahkan tidak kira samada dia seorang yang baik mahupun jahat kecuali apabila dia melakukan perkara yang mewajibkan penumpahan darahnya.

Misalnya jika seorang yang membunuh orang lain tanpa hak, maka mengikut hukum Islam dia akan dihukum bunuh sebagai balasan kepada perbuatannya itu. Ketika ini barulah tidak haram membunuhnya.

Begitu juga dengan orang yang keluar daripada ketaatan khalifah maka khalifah boleh memerangi orang tersebut sebagaimana Saidina Ali memerangi Muawiyah yang tidak mahu tunduk di bawah ketaatannya.

Tetapi jika seorang muslim itu hanya berjudi, minum arak dan pergi ke disko atau ke kelab malam dan sebagainya, maka kita tidak boleh membunuhnya kerana perbuatan yang dilakukannya itu tidak membolehkan dia dibunuh.

Orang yang membunuh orang yang melakukan perbuatan tersebut sesungguhnya telah melakukan dosa besar kerana dia telah menumpahkan darah seorang Islam tanpa hak. Dosa membunuh adalah dosa yang kedua terbesar selepas kekufuran sepertimana yang dinyatakan oleh para ulama fekah.

Kenyataan ini bertepatan dengan kata-kata Imam Abu Ja'far At-Thohawi dalam akidah at-Thohawiyah yang bermaksud: "Kita tidak melihat pedang ke atas seorangpun umat Nabi Muhammad kecuali bagi sesiapa yang wajib ke atasnya pedang".

والله أعلم وأحكم
Abu Nizar

Read More......

Monday, May 4, 2009

PERUMPAAN USRAH KALI KESEMBILAN 2009

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dijemput kepada semua rakan usrah untuk hadir pada perjumpaan usrah kita kali kesembilan pada hari Khamis 07 Mei 2009 bertempat di:

Surau SMK Dato Permaisuri,

Tentatif program adalah seperti berikut:

1. Solat Maghrib berjamaah
2. Bacaan Surah Yasin
3. Pengajian Tajweed
4. Talaqqi Kitab Akidah Muslimin
5. Solat Isyak berjamaah
6. Jamuan dan Perbincangan Isu Semasa

** Mohon ahli usrah turun awal kerana ini adalah pertama kali kita buat di Surau SMK Dato.

Read More......

Saturday, May 2, 2009

IRSYAD HUKUM

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah dalam ruang soal jawab agama mendapat sambutan yang amat baik dari kawan-kawan usrah dan juga pengunjung blog ini. Ada dari soalan yang sampai saya jawab terus ke email penyoal (reply) dan ada beberapa soalan saya akan pilih untuk jawab dalam blog ini.

Semoga kita mendapat faedah daripadanya.

Soal Jawab

Soalan 1.

Tajuk: Solat Jumaat

Seorang datang solat jumaat ketika imam sudah duduk tahiyat akhir, bagaimana cara dia perlu menyempurnakan solatnya?

Jawapan:

Jawapan soalan ini saya jelaskan dalam dua situasi:

Situasi pertama:

Sekiranya seorang makmum itu tidak sempat rukuk bersama dengan imam atau dia rukuk tetapi tidak sempat thomakninah pada rukuk bersama dengan imam pada rakaat yang kedua solat Jumaat, maka makmum hendaklah menyempurnakan solatnya selepas imam memberi salam dengan empat rakaat.

Situasi kedua:

Sekiranya makmum sempat rukuk bersama dengan imam beserta dengan thomakninah maka makmum dikira mendapat rakaat itu, maka dia hanya perlu tambah satu rakaat sahaja selepas imam memberi salam.

Nota: Thomakninah ialah berhenti segala semua sendi tulang tubuh badan dengan kadar masa tasbih ‘subhanallah’.

Soalan 2.

Tajuk: Sembelihan

Memburu binatang menggunakan senapang, boleh jelaskan tentang hukum sembelihan. Adakah selepas ditembak binatang itu tak perlu disembelih?

Jawapan:
Memburu binatang dengan menggunakan senapang adalah diharuskan tetapi wajib disembelih terlebih dahulu sebelum terputus hayatnya. Sekiranya binatang itu mati sebelum sempat disembelih maka hukumnya adalah haram dimakan. [rujuk Zainut Tholib]

* Ada pendapat mengatakan boleh dimakan walaupun binatang itu sudah mati akibat terkena peluru dengan syarat semasa menembak dia membaca Basmalah.

Jika pemburu memburu dengan menggunakan panah yang diperbuat daripada besi atau tembaga dan sifatnya tajam boleh melukai maka hendaklah ketika melepaskan panah itu disertai dengan niat dan membaca basmalah (بسم الله). Manakala syarat pemburu hendalah seorang Islam, binatang itu mati disebabkan oleh panahan (alat pemburu). Maka jika binatang itu sudah mati selepas terkena panah bolehlah dimakan walaupun tidak sempat disembelih. Akan tetapi sekiranya binatang itu masih ada hayatnya maka wajiblah disembelih.

Soalan 3.

Tajuk: Makanan halal

Assalamualaikum, saya pelajar Malaysia di New Zealand. Housemate saya, orang Mesir, beli dan makan daging yang tak halal. Alasannya, kedai daging halal jauh. Apa hukumnya, dan juga apa hukumnya saya berkongsi periuk dan pinggan sedangkan saya tau tentang perkara ini.

Jawapan:

Allah Taala berfirman:

” حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةُ وَالْدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللّهِ بِه “

Maksudnya: “Diharamkan kepada kamu (memakan) bangkai (binatang yang tidak disembelih), dan darah, dan daging babi, dan binatang-binatang yang disembelih kerana selain dari Allah”

Kalimah "الميتة" dalam ayat di atas bermakna bangkai, setiap binatang yang tidak disembelih dengan sembelihan syarak maka hukumnya seperti bangkai Maka dengan itu haram memakan makan yang tidak disembelih dengan sembelihan syarak. Daging yang tidak halal samalah hukumnya dengan bangkai.

Dalam situasi kawan anda sekarang hukumnya adalah tetap haram walaupun kedai yang yang menjual daging halal terletak jauh. Jika kita nak mencari makanan maka syarak menetapkan kepada kita wajib mencari yang halal walaupun tempat itu jauh. Sekiranya sukar untuk mencari daging yang halal adalah lebih baik memilih sumber yang lain seperti ikan dan juga sayuran.

Berkaitan dengan pinggan dan mangkuk yang dikongsi, anda haruslah membersihkannya terlebih dahulu sebelum menggunakannya.

Abu Nizar.

والله أَعلم وأَحكم

Read More......

Saturday, April 25, 2009

KESILAPAN YANG PERLU DIPERBETULKAN

Kesempatan kali ini kita akan berbicara tentang beberapa kesilapan yang sering dilakukan oleh orang Melayu beragama Islam yang berkaitan dengan perkara akidah.

Seringkali terjadi apabila mereka ditanya: Di manakah Allah? Mereka akan menjawab: Allah berada di mana-mana.

Jawapan ini adalah salah bahkan jika orang yang berkata demikian berkeyakinan bahawa Allah itu berada di mana-mana dengan maknanya yang sebenar (iaitu Allah tinggal di tempat tersebut) maka mereka boleh jatuh hukum riddah.

Jawapan yang paling tepat mengikut mazhab Ahlus Sunnah wal Jamaah ialah 'Allah wujud tanpa berhajat kepada tempat'. Allah yang menciptakan tempat maka adalah mustahil Dia berhajat kepada tempat untuk menjadi tempat tinggalnya.

Tapi sekiranya orang yang berkata Allah itu berada di mana-mana dengan maksud ilmu Allah itu di mana-mana, iaitu segala perbuatan makhluk tidak terlepas daripada pengetahuan-Nya maka di sini dia tidak jatuh kufur kerana dia tidak beriktikad bahawa Allah tinggal di tempat tersebut. Tetapi jawapan yang paling tepat sekali ialah dengan mengatakan Allah wujud tanpa bertempat sepertimana yang dinyatakan di atas tadi.

Suka saya nyatakan di sini bahawa umat Islam perlu berhati-hati daripada golongan yang mengatakan bahawa Allah itu tinggal di langit atau Allah itu duduk di atas Arash sepertimana seorang raja duduk di atas takhtanya. Sesiapa yang beriktikad sedemikian maka jatuh hukum riddah ke atasnya kerana dia telah menyamakan Allah dengan makhluk kerana makhluk berhajat kepada tempat.

Dan Allah telah berfirman:

ليس كمثله شئ وهو السميع البصير

Maksudnya: “Dia tidak menyerupai sesuatu pun dan Dia maha mendengar lagi maha melihat”. (As-Syura:11).

Allah yang menciptakan Arash dan langit, maka bagaimana pula Allah berhajat kepada makhluk ciptaan-Nya sendiri?

Firman Allah dalam surah Ali-Imran ayat 97:

فإن الله غنيّ عن العالمين

Maksudnya: “maka sesungguhnya Allah Maha kaya (tidak berhajatkan sesuatu pun) dari sekalian makhluk”.

Imam Ali berkata: Allah mencipta Arash sebagai membuktikan kekuasaan-Nya bukan mengambilnya sebagai tempat untuk diri-Nya.

Dan Abu Mansur Al-Baghdadi juga berkata: "Ahlus Sunnah telah berijmak (bersepakat) bahawa Allah itu tidak bertempat".

Oleh itu adalah amat penting bagi umat Islam menjaga kesucian akidah mereka daripada dipermainkan oleh golongan yang cuba menyesatkan mereka dengan cara yang halus. Semoga Allah selamatkan kita daripada tipu daya mereka. Amin!

Wallahu A’lam wa Ahkam.
Abu Nizar.

Nota: Arash adalah makhluk ciptaan Allah yang terbesar sekali. Arash terletak di atas langit yang ke tujuh. Ia menjadi bumbung kepada syurga.

Read More......

Tuesday, April 21, 2009

PERUMPAAN USRAH KALI KELAPAN 2009

Assalamualaikum,

Dijemput kepada semua rakan usrah untuk hadir pada perjumpaan usrah kita kali keenam pada hari Khamis 23 April 2009 bertempat di Surau SK Anchi, tentatif program adalah seperti berikut:

1. Solat Maghrib berjamaah
2. Bacaan Surah Yasin
3. Pengajian Tajweed
4. Talaqqi Kitab Akidah Muslimin
5. Solat Isyak berjamaah
6. Jamuan dan perbincangan isu semasa.

Read More......

Monday, April 20, 2009

JANGAN DALAM ISLAM

- JANGAN sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.
- JANGAN masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki(selipar). Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.
- JANGAN makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan.
- JANGAN biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh.Makruh dan mewarisi kepapaan.
- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat).
- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki Kita dikongsi syaitan.
- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.Takut-takut kita mati dalam perjalanan.
- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.Makruh dan mewarisi kepapaan.
- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang Kita bersalah.
- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan Kita hilang bahagia.
- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita. Nanti Kita sombong apabila berjaya.Kalau gagal kecewa pula.
- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki Kita.
- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.
- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.
- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.
- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.
- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan Kita.

ALLAH lebih tahu. Wallahualam...

Read More......

Wednesday, April 15, 2009

Banjir Kilat 12 April di Piasau

Read More......

Sunday, April 12, 2009

MENGHINDARI DARI PENYAKIT WAS-WAS

Penyakit was-was ialah satu penyakit yang sering dihadapi oleh kebanyakkan orang terutama dalam menunaikan niat sesuatu seperti untuk meniatkan sembahyang atau mengambil wuduk dengan secara tiba-tiba dia merasakan dia tidak lagi meniatkan niat tersebuat sedangkan pada asalnya dia sebenarnya sedah meniatkannya, penyakit ini datang dan memberikan rasa tidak yakin kepada niat yang dibuat dan merasakan ibadat yang dilakukan tersebut tidak dibina diatas niat yang betul.

FAKTOR YANG MENDATANGKAN PENYAKIT WAS-WAS

Ulama telah menyebut bahawa penyakit was-was ini ada dua faktor utama,yang pertama seseorang itu mudah was-was dalam sembahyang disebabkan oleh kelemahan kefahaman / fikirannya dan faktor yang kedua pula disebabkan seseorang tu tidak mempelajari hukum hakam fardu ain yang menyebabkan dia tidak dapat membezakan antara hukum fardu, sunat dan sebagainya perkara yang sebegini boleh mendatangkan was-was atau syak dalam ibadat yang dilakukannya.

Manakala di dalam sembahyang pula kadang-kadang seseorang itu hilang kyusyuk di dalam sembahyangnya dan menyebabkan dia terlupa rakaat dan perkara ini berulang di dalam sembahyang ini menyebabkan setiap kali dia mendirikan sembahyang datang penyakit was-was dan dia tidak dapat mengatasinya.

CARA MENGATASI MASALAH WAS-WAS

Bagaimana cara untuk mengatasi masalah ini? disana terdapat beberapa pendapat ulama tentang dan cara untuk menyelesaikan masalah ini, sekiranya sesaorang selalu datang syak pada dirinya seperti dia syak tentang bilangan rakaat dalam sembahyang misalnya, adakah dia berada dalam rakaat ketiga atau pada rakaat keempat?, disini mazhab Imam Syafie dan Jumhur ulama yang lain mengatakan hendaklah dia mengambil yang sedikit. Misalnya dia sembahyang zohor dia syak adalah dia dalam rakaat ketiga atau keempat? maka dia hendaklah mengambil pada bilangan yang yakin iaitu tiga, jadi disini dia hendaklah mengambil yang tiga dan dia kena tambah lagi satu rakaat untuk menyempurnakan sembahyangnya.
Manakala disisi mazhab Imam Malik pula berbeza, bagi orang yang selalu sangat dan kerap datang padanya penyakit was-was ini dia hendaklah melawan dengan penyakit tersebut iaitu dengan cara dia mengambil yang banyak, misalnya apabila dia mendirikan sembahyang selalu datang was-was adakah dia dalam rakaat kedua atau ketiga maka disisi Mazhab Maliki dia wajib mengambil yang banyak, bermakna dia hendaklah mengambil yang tiga bukannya dua rakaat berbeza pula dengan mazhab Syafie dia hendaklah mengambil dua iaitu yang sedikit, antara sebab yang membawa Imam Malik berbuat sedemikian ialah kerana penyakit ini hendaklah dilawan sekiranya kita mengambil yang sedikit bermakna penyakit kita itu dapat dilawan disebabkan dorongan pada diri kita mengatakan yang bilangan rakaat tersebut tidak cukup maka kita lawan apa yang ada di dalam hati kita itu mengatakan bahawa ianya cukup.

Read More......

Saturday, April 11, 2009

SEJARAH SOLAT 5 WAKTU

Nabi Muhammad SAW merupakan nabi terakhir yang diutuskan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran. tidak seperti umat nabi-nabi yang lain, umat nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat 5 waktu setiap hari. ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah SWT terhadap umat nabi Muhammad dimana solat tersebut akan memberikan perlindungan ketika di hari pembalasan kelak. berikut diterangkan asal-usul bagaimana setiap solat mula dikerjakan.

SUBUH
Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah nabi Adam a.s iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s pun bersembahyang 2 rakaat.

Rakaat pertama : Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua : Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.

ZOHOR
Manusia pertama yang mengerjakan solat zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. Iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim a.s sebanyak 4 rakaat.

Rakaat pertama : Tanda bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua : Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat ketiga : Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.
Rakaat keempat : Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR
Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus a.s di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang 4 rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:

Rakaat pertama : Kelam dengan kesalahan
Rakaat kedua : Kelam dengan air laut.
Rakaat ketiga : Kelam dengan malam.
Rakaat keempat : Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB
Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenam matahari. Bersyukur Nabi Isa a.s. lalu bersembahyang 3 rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:

Rakaat pertama : Untuk menafikan ketuhanan selain Allah Yang Maha Esa.
Rakaat kedua : Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan keatas ibunya Siti Mariam
yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga : Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu allah SWT
semata-mata, tiada dua atau tiganya.

ISYAK
Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa a.s telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa a.s 4 rakaat sebagai tanda rasa syukur.

Rakaat pertama : Tanda dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua : tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat keempat : Tanda dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat : Tanda dukacita terhadap anak Firaun.

Read More......

Friday, April 10, 2009

HUKUM BERSUGI ATAU BERSIWAK


Bersugi juga di sebut dengan perkataan bersiwak. Siwak adalah bahasa Arab yang membawa maksud pencedok dan alatnya, manakala dari segi syarak pula membawa maksud kayu yang digunakan seperti ranting atau sebagainya di dalam mulut dengan tujuan untuk membersihkan gigi.

Sebahagian ulama berselisih pendapat mengenai bersugi adakah mendapat fadhilat sunat bersugi sekiranya dia melakukan dengan tangan sahaja, terdapat pendapat di sisi mazhab imam Syafie mengatakan bahawa sekiranya dia menggunakan tangan tetap medapat fadhilat sunat bersugi dan ada diantara mereka pula mengatakan tidak mendapat fadhilat sunat tersebut.

Kita boleh menggunakan apa sahaja untuk bersugi dengan syarat alat tersebut hendaklah suci daripada najis dan bersifat kesat, kecualilah dengan tangan kerana dengan tangan bagi sesetengah pendapat tidak mendapat fadhlilatnya. Hukum siwak adalah sunat seperti mana tersebut dalam hadis nabi bersabda, mafhumnya: "bersiwak adalah membersihkan mulut dan mendapat keredaan daripada Allah". [H.R Abu Daud] Hadis ini isnadnya adalah kuat.

Orang yang berpuasa atau dalam bulan Ramadhan bersiwak adalah makruh selepas tergelincir matahari iaitu selepas 'zawal', ini bermakna sekiranya seorang yang berpuasa (sunat) atau berpuasa dalam bulan Ramadhan makruh sekiranya dia bersiwak selepas masuk waktu zohor, iaitu selepas masuk waktu zohor. Adalah lebih baik dia tidak bersiwak kerana diriwayatkan bahawa nabi bersabda mafhumnya: "bauan yang ada dalam mulut orang yang berpuasa adalah lebih baik daripada bauan 'misk' disisi Allah", [H.R Bukhari] Hukum makruh akan tamat selepas masuknya wakti maghrib.

WAKTU-WAKTU YANG DITUNTUT BERSIWAK

Terdapat beberapa tempat utama yang dituntut untuk bersiwak antaranya ialah selepas berselang masa yang lama dan selepas meninggalkan makanan iaitu selepas makan hukumnya sunat muakkad (sunat yang dituntut).

Masalah:

1-Seorang yang berpuasa kemudian dia makan sesuatu dengan keadaan yang terlupa atau makan dalam tidur atau dia termakan makanan yang baunya busuk adakah selepas waktu tergelincir matahari dia turut ditegah bersiwak?

Ulama mengatakan sekiranya dia termakan sesuatu yang baunya ditegah maka disini dia di bolehkan bersiwak tanpa ditegah.

2-Di sisi pendapat ulama Maliki sesiapa yang makan bawang ditegah memasuki Masjid dan orang tersebut boleh di perintah keluar kerana bauan bawang tersebut boleh mengganggu jemaah yang lain.

Bersugi selepas bangun daripada tidur, terdapat hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim sabda Nabi mafhumnya : "sekiranya seseorang bangun daripada tidur maka cucilah mulutnya dengan bersiwak"

Bersugi ketika hendak mendirikan sembahyang, perkara ini adalah sunat kerana tersebut dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim sabda nabi mafhumnya: "sekiranya tidak menjadi keberatan kepada umatku sesungguhnya aku akan memerintahkan mereka bersiwak setiap kali hendak mendirikan sembahyang" dan pada hadis yang lain sabda Rasulullah mafhumnya: "Dua rakaat dengan bersiwak adalah lebih baik daripada 70 rakaat tanpa siwak".

Faedah: Bersiwak hendaklah disertakan dengan niat perbuatan yang kita lakukan tersebut adalah kerana Rasulullah melakukannya sekiranya seseorang bersiwak tanpa niat sunat maka tidak ada pahala siwak baginya.

Begitu juga disunatkan bersiwak pada tempat-tempat yang lain seperti mengambil wuduk iaitu selepas membasuh tangan, sebelum bertayammum, sebelum membaca al-Quran, sebelum tawaf di Kaabah, sebelum sujud tilawah, sebelum sujud syukur, ketika hendak tidur dan ketika hampir kepada kematian. Dan sebaik-baiknya ketika bersiwak ini dengan menggunakan tangan kanan dan dimulai dengan mulut yang sebelah kanan juga dan menggosokkannya dengan lembut serta niat di dalam hati dengan perbuatan sunat.

Walllahu A’lam wa Ahkam.

Abu Nizar.

Read More......

Monday, April 6, 2009

ASAL MANUSIA ADALAH UMAT YANG SATU

Allah berfirman yang bermaksud: “Adapun manusia itu asalnya umat yang satu, lalu Allah mengutuskan para nabi yang membawa khabar gembira dan juga amaran”. [Al-Baqarah:213]

Ayat ini memberitahu kita bahawa manusia pada asalnya kesemuanya berada di atas agama yang satu iaitu Islam. Sabda nabi mafhumnya "Nabi-nabi adalah bersaudara, agama mereka satu dan Ibu mereka berbeza-beza (iaitu syariat yang diturunkan kepada mereka adalah berbeza)". [H.R Muslim]

Rasul dan Nabi-nabi yang diutuskan oleh Allah sejak dari nabi Adam sehinggalah kepada nabi Muhammad adalah menyeru kepada agama yang satu iaitu Islam, cuma yang berbeza ialah syariat yang diturunkan kepada mereka.

Nabi Adam adalah Rasul dan nabi pertama diatas muka bumi ini dan baginda merupakan insan yang pertama di turunkan di atas muka bumi ini, beliau diutuskan dengan agama Islam dan juga mengajar anak-anaknya hukum-hakam Islam dan mereka menunaikan sembahyang mengikut syariat Nabi Adam.

Nabi Adam adalah manusia terawal di atas muka bumi. Oleh itu manusia yang awal hidup di atas muka bumi ini bukanlah manusia liar dan ganas seperti yang dipercayai oleh sesetengah pihak dan golongan barat.

Adapun Nabi Adam selepas diturunkan daripada syurga Allah mengajarkannya hukum-hakam agama melalui wahyu yang diturunkan ke atas baginda. Baginda pula mengajarkannya kepada isteri baginda, Hawa, dan anak-anak baginda agama dengan hukum-hakam seperti cara menunaikan sembahyang. Dan baginda juga mengajar mereka apa yang diharamkan oleh Allah serta mengajar mereka supaya menjauhi syirik kepada Allah dan baginda juga memberitahu mereka bahawa memakan daging babi adalah haram dan seterusnya perkara-perkara lain.

Dalam syariat Nabi Adam, daging babi adalah haram dan begitu juga dengan bangkai-bangkai haiwan.

Allah telah mengajar Nabi Adam urusan hidup di dunia. Allah telah mengajar baginda cara mengeluarkan emas dan perak dari perut bumi. Dan Allah juga mengajar baginda cara membuat wang daripada emas dan perak. Seterusnya Nabi Adam mengajar anak-anaknya urusan hidup di dunia seperti mengajar mereka cara mebina rumah untuk menjadi tempat tinggal mereka.

Allah juga mengajar Nabi Adam bahasa pertuturan dan kemudian Nabi Adam mengajar bahasa pertuturan tersebut kepada anak-anak baginda. Tetapi kebanyakan pertuturan Nabi Adam bersama anak-anaknya adalah dalam bahasa Suryani.

Maksud firman Allah: "Adapun manusia itu umat yang satu", ialah manusia asalnya beragama Islam. Kemudian manusia bertelingkah lalu lahirlah agama-agama lain. Sekumpulan menyembah Allah dan sekumpulan yang lain menyembah selain daripada Allah.

Dan maksud firman Allah: "Lalu Allah utuskan para Rasul yang membawa khabar gembira dan juga amaran", ialah Allah mengutuskan para nabi untuk memberi khabar gembira kepada orang-orang yang beriman bahawa bagi mereka syurga yang abadi di akhirat. Dan mereka memberi amaran kepada orang-orang yang kufur kepada Allah dengan azab yang abadi tanpa henti di akhirat kelak.

Nabi Adam, nabi Syis dan juga nabi Idris di utuskan kepada umat Islam tidak kepada kafir kerana pada ketika itu kekufuran tidak lagi wujud di muka bumi, kekufuran hanya bermula sejak nabi Nuh diutuskan. Sebab itu Nabi nuh dikatakan adalah Rasul pertama yang di utuskan kepada orang kafir untuk menyeru kepada Islam.

Faedah: Diriwayatkan bahawa Nabi Adam dikeluarkan dari syurga dan diturunkan di India di satu tempat yang bernama Sarnadib mengikut pendapat yang paling masyhur.

Dan Hawa pula diturunkan di satu tempat yang bernama Judah. Nabi Adam mencari Hawa dan mereka bertemu di Muzdalifah yang terletak antara Mekah dan Arafah. Mengikut pendapat lain mereka bertemu di satu tempat yang bernama Arafah. Sementara Iblis pula diturunkan di satu tempat yang bernama Al-Ublah di Iraq.

Faedah: Dikatakan bahawa tempat yang paling harum baunya di atas muka bumi ini ialah tempat di mana Nabi Adam diturunkan. Ini disebabkan bauan syurga melekat di pohon-pohon yang terdapat di tempat tersebut.

Wallahhu Taala A'lam Wa Ahkam.

Read More......

TERIMA KASIH SAHABAT USRAH

salam ukhuwah sahabat-sahabat usrah. terima kasih saya ucapkan kepada sahabat-sahabat yang hadir pada majlis bacaan yasin dan solat hajat baru-baru ini. mudah-mudahan segala yang dihajati akan dimakbulkan oleh Allah.... semoga segala usaha yang kita lakukan akan dilimpahi rahmat dariNya. untuk sahabat-sahabat semua sekali lagi saya ucapkan berbanyak-banyak terima kasih di atas sokongan anda. moga Allah membalas segala kebaikan sahabat-sahabat semua.

Read More......

Thursday, March 12, 2009

MAJLIS TADARUS AL-QURAN
SEKOLAH-SEKOLAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
KALI KE 35 1430/2009

PERINGKAT DAERAH MIRI – BAKONG

TARIKH: 25 DAN 26 MAC 2009
HARI: RABU DAN KHAMIS
TEMPAT: SMK PUJUT, MIRI.


TEMA:
AL-QURAN PEMANGKIN MODAL INSAN CEMERLANG


*** Jangan lupa cabut undi pada 24 Mac 2009 jam 9.00 pagi bertempat di Bilik Mesyuarat SMK Pujut, Miri.

Read More......

Friday, March 6, 2009

WAHAI RASULULLAH! KAMI RINDU PADAMU


Sambutan Maulidur Rasul 1430 Hijrah

Sambutan Maulidur Rasul adalah satu amalan yang baik dan ia dinamakan “bid’ah hasanah” (ikutan yang baik), orang yang pertama melakukan sambutan Maulidur Rasul ini ialah seorang Raja iaitu Raja Irbil, beliau adalah seorang yang alim, bertakwa dan berilmu, beliau dikenali dengan nama ‘Muzaffar’, nama sebenar beliau ialah Abu Said Kaukabary bin Zainuddin Ali. Sambutan yang dilakukannya ialah pada kurun yang ke tujuh hijrah.

Alim ulama yang ada pada ketika itu termasuklah daripada ahli hadis dan ahli sufi telah memuji dan menggalakkan sambutan ini dilakukan pada setiap tahun, seorang ulama yang terkenal dan masyhur pada ketika itu Ibn Dahiyah telah memasuki negara Maghrib kemudian memasuki negara Syam dan bertemu dengan Raja Irbil pada tahun 604 hijrah dan beliau telah memberi perhatian kepada sambutan Maulidur Rasul lalu menulis sebuah kitab yang dinamakan “At-tanwir fi maulidil bashirul nazir” yang mengandungi cerita tentang kelahiran nabi Muhammad Alaihissalam. Kemudian seorang ulama lagi iaitu al-Hafiz al-Iraqi telah menulis sebuah lagi kitab menceritakan tentang kelahiran nabi Muhammad yang bertajuk “ Mauridul hani fi maulidin nabi”.

Ulama-ulama, fuqahak, ulama hadis dan ahli sufi seperti Syeikhul Islam Ibnu Hajar al-Asqolani, Imam al-Hafiz as-Saqawi dan al-Hafiz as-Sayuti sehinggalah ulama masa kini seperti Muhaddis Negara Syam Syeikh Abdullah Harari, Pakar hadis Negara Jordan Syeikh Hassan Saqqaf, ulama Azhar seperti Syeikh Muhammad Baqid al-Mutiie, Mufti negara Lubnan yang lepas Syeikh Mustafa Najar dan banyak lagi telah menggalakkan umat Islam menyambut Maulidur Rasul.

Memperingati Kelahiran Nabi Yang Mulia

Muhammad bin Abdullah bin Abdul Mutallib bin Hasyim bin Abdul Manaf daripada keturunan Quraisy hamba Allah dan Rasul-Nya telah dilahirkan pada hari ke 12 (ada perbezaan pendapat pada tarikh ini, ada yang berpendapat pada hari ke 9 dan yang selalu disambut adalah pada hari ke 12) bulan Rabiul Awal tahun gajah, tahun yang merupakan Allah meranapkan cita-cita Abrahah untuk meruntuhkan Kaabah. Manakala hari baginda di lahirkan ialah pada hari isnin disepakati oleh para ulama dan tidak ada khilaf.

Tempat kelahiran baginda Alihissalam yang sahih ialah di Mekah dan ramai dikalangan ulama mengatakan tempat kelahiran baginda itu di satu tempat yang di kenali sebagai ‘sukhul lail’. Diriwayatkan bahawa ketika Aminah sedang mengandungkan nabi, dia telah menganggkat tangannya ke langit (kerana langit merupakan kiblat doa dan tempat turunnya rahmah Allah) dan berdoa. Semasa kelahirannya telah keluar bersama baginda cahaya yang menerangi istana-istana Syam.

Pada malam kelahiran baginda juga telah bergegar tiang seri Qaisar dan telah jatuh daripadanya 14 tiang, telah padamnya api di negara parsi yang mana api tersebut tidak pernah padam sejak 1000 tahun yang lalu dan air di tasik saawah telah kering. Iblis-iblis pada hari tersebut telah ditutup pintu untuk mendengar berita daripada langit. Begitulah kebesaran hari kelahiran baginda Alaihisslam.

Keturunannya

Telah diriwayat daripada Imam At-Tirmizi bahawa Rasulullah telah bersabda yang bermaksud : “sesungguhnya Allah telah menjadikan daripada Nabi Ibrahim anaknya Nabi Ismail dan telah menjadikan daripada anak Nabi Ismail bani kinanah dan Allah menjadikan dari bani Kinanah orang Quraish dan dari Quraish itu Allah jadikan bani Hashim dan daripada bani Hashim itu dijadikan aku”.

Bapanya Abdullah bin Abdul Mutallib bin Hasyim telah meninggal ketika baginda masih berada dalam kandungan ibunya 6 bulan, bondanya Aminah binti Wahab, nabi telah disusukan oleh Halimah Saadiah, dan orang yang menjaganya ialah Ummu Aiman al-Habasyi, ketika umurnya mencapai 5 tahun baginda telah diserahkan semula kepada ibunya.

Pada umur baginda menjangkau 6 tahun Ibunya Aminah telah meninggal dan baginda telah dijaga oleh datuknya Abdul Muttalib, selepas datuknya meninggal ketika usianya 8 tahun, baginda telah di jaga oleh bapa saudaranya Abu Thalib. Ketika mencapai umur 12 tahun baginda telah keluar bersama dengan bapa saudaranya Abu Thalib berdagang ke negara Syam dan sering berulang alik dari sana.

Kemudian baginda berkahwin dengan Saidatina Khadijah ketika usianya 25 tahun dan pada usianya mencecah 40 tahun baginda telah diangkat menjadi Rasul yang terakhir bagi sekelian makhluk. Allah berfirman yang maksudnya : “Adapun manusia itu asalnya umat yang satu, lalu Allah mengutuskan para nabi yang membawa khabar gembira dan juga pemberi amaran”. [al-Baqarah: 213]

Nabi Muhammad berjihad menyampaikan dakwah Islam selama lebih kurang tiga belas tahun di Mekah dan sepuluh tahun di Madinah iaitu berjihad dengan lidah di Mekah dan dengan kekuatan senjata ketika di Madinah.

Kesilapan yang Perlu di Perbetulkan

Antara fahaman yang sering disebarkan oleh segelintir penceramah semasa Maulidur Rasul ialah mempercayai bahawa makhluk pertama dicipta oleh Allah ialah Nur (cahaya) Nabi Muhammad, fahaman ini diambil daripada hadis palsu yang sering disebut pada sambutan Maulidur Rasul iaitu hadis yang dinasabkan riwayatnya dari Jabir. Antara ulama yang mengatakan hadis ini adalah palsu ialah Muhaddis dari Maghribi iaitu Syeikh Abdullah al-Qhumari dalam kitabnya 'Mursyidul Haair LiBayan Waz'u Hadis Jabir' dalam kitab yang dituliskan khas mengenai hadis Jabir tersebut dia menjelaskan bahawa hadis tersebut adalah palsu dan ianya bukan sahih, Muhaddis Negara Syam Syeikh Abdullah al-Harari turut menjelaskan kebatilan hadis tersebut dalam risalahnya diberi judul ‘Risalah Fi Butlan Da’wa Awwaliyyah an-Nur al-Muhammadi’.

Maka disini sukalah saya menjelaskan bahawa makhluk pertama yang dicipta oleh Allah ialah ‘AIR’ bukannya ‘nur’ Nabi Muhammad seperti yang tersebar dikalangan orang awam. Firman Allah dalam surah al-Anbiya ayat 30:

"وجعلنا من الماء كل شيء حىّ"

Maksudnya: “dan daripada air kami jadikan segala sesuatu yang hidup”.

Hujah dari hadis pula ialah diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan juga Imam Baihaqi bahawa nabi bersabda:

"كان الله ولم يكن شيء غيره، وكان عرشه على الماء"

Maksudnya: “kewujudan Allah adalah azali, tidak ada bersamanya sesuatu, dan Arash itu di atas air”.

Imam Ibnu Hajar turut menjelaskan maksud hadis tersebut dalam kitabnya ‘Fathul Baari Syarah Sohih Bukhari’ dia berkata: ‘sesungguhnya air dan Arash adalah permulaan makhluk dicipta sebelum Allah menciptakan langit dan bumi, dan tidak ada di bawah Arash itu melainkan air’.


والله تعالى أعلم وأحكم

Read More......

Wednesday, February 25, 2009

AYAT-AYAT PELINDUNG

Beberapa sahabat bertanyakan kepada saya, ada tak ayat yang tertentu yang boleh dibaca dengan tujuan menjauhkan diri daripada gangguan jin, syaitan, sihir, kesusahan dan juga untuk kebaikan pada diri sendiri, orang lain dan harta benda (umum).

Kita boleh membaca dan mengamalkan ayat tertentu untuk mendapatkan manfaat daripada ayat-ayat yang telah diamalkan oleh Rasulullah dan sesungguhnya ianya sangat mustajab dengan izin dan kehendak Allah. Saya tidaklah alim dalam hal-hal ini tetapi saya pernah mengambilnya daripada guru-guru saya dahulu dan bolehlah kita kongsi bersama dan insyaAllah dalam usrah kali ke tiga kita akan sampaikan secara bersanad.

Dengan tujuan untuk mengubati orang yang sakit, menjauhkan dari musibah pandangan ‘ain’, mengelak daripada gangguan jin dan syaitan, membuang sihir, melepaskan diri dari kesusahan dan boleh dibaca untuk mendapatkan kebaikan dan pemeliharaan umum.

Bacalah ayat-ayat berikut:

1. Surah al-Fatihah [boleh dibaca 1 kali atau 3 kali atau 7 kali]

2. Ayat Kursi [boleh dibaca 1 kali atau 3 kali atau 7 kali]

3. Ayat yang ke 128 dari Surah at-Taubah [boleh dibaca 1 kali atau 3 kali atau 7 kali]

لقد جاءَكُم رسولٌ مَن أنفسِكُم عزيزٌ عليهِ ما عَنِتُّمْ حريصٌ عليكم بالمؤمنينَ رءوفٌ رحيمٌ

4. Empat Ayat terakhir dari Surah al-Hasyr [boleh dibaca 1 kali atau 3 kali atau 7 kali]

لو أنزَلْنا هذا القرءانَ على جبلٍ لرأيتهُ خاشِعًا مُتصدِّعًا من خشيةِ الله وتلكَ الأمثالُ نضربها للناسِ لعلهم يَتفكَّرونَ* هُوَ الله الذي لا إلهَ إلا هو عالمُ الغيبِ والشهادةِ هو الرحمنُ الرحيم* هو الله الذي لا إله إلا هو الملكُ القدوسُ السلامُ المؤمنُ المهيمنُ العزيزُ الجبارُ المتكبرُ سبحانَ الله عمَّا يُشركون* هو الله الخالقُ البارئُ المصورُ لهُ الاسماءُ الحُسنى يُسبِّحُ له ما في السمواتِ والأرض وهو العزيز الحكيم

5. Bacaan tiga Qul (al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Nass) [boleh dibaca 1 kali atau 3 kali atau 7 kali]

6. Kemudian bacalah bacaan ini sebanyak 3 kali

اللهم ربّ الناس أذهب البأسَ، اشفِ أنت الشافي لا شفاء إلا شفاؤك شفاءً لا يُغادرُ سَقمًا

Faedah:
Hendaklah bacaan-bacaan di atas dibaca dengan sebutan dan dengan makhrajnya yang betul. Wajib beriktikad dengan yakin bahawa tidak ada sesuatu yang boleh memberi manfaat dan mudarat kecuali hanya Allah Taala sahaja. Sentiasa bertawakkal kepada Allah melakukan ketaatan kepada-Nya dan menjauhkan diri dari perkara-perkara maksiat.

Read More......

Sunday, February 22, 2009

DOA HAJAT YANG MUSTAJAB

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Syukur alhamdulillah usrah kali kedua telah berjalan dengan lancar, beberapa topik telah kita sentuhkan antaranya berkaitan dengan doa hajat. Suka disini saya sebutkan sekali lagi hadis berkaitan doa dan solat hajat semoga kita mendapat faedah daripadanya.

Dalam sebuah hadis diceritakan bahawa seorang lelaki telah berulang alik (ada hajat) kepada Usman bin bin Affan tetapi Usman bin Affan tidak mengendahkan serta tidak menunaikan hajatnya. Maka lelaki ini telah pergi kepada Usman bin Hunaif dan mengadu hal tersebut. Lalu Usman bin Hunaif telah mengajarkan kepada beliau: “Pergilah kamu ke tempat wuduk dan ambillah wuduk dan dirikanlah solat dua rakaat (solat hajat). Kemudian hendaklah kamu berdoa kepada Allah dengan doa ini:

"اللهم إني أسألكَ وأتوجَّهُ إليك بنبيّكَ محمَّدٍ نبيّ الرّحمةِ يا محمَّدُ إنّي أتوجَّهُ بكَ إلى ربّي في حاجتي (ويسمّي حاجته) لِتُقضَى لي".

‘Ya Allah sesungguhnya aku mengadapkan diri aku (tawajjuh) kepada-Mu dengan kedudukan yang ada pada nabi-Mu Muhammad, nabi yang membawa rahmat. Wahai Muhammad sesungguhnya aku bertawajjuh dengan engkau kepada tuhanku dalam hajatku ini (sebutkan hajat kita) semoga Engkau tunaikan hajat ku’.

Kemudian pergilah kamu, aku akan pergi bersama kamu”.

Maka lelaki tadi telah pergi dan melakukan apa yang telah di ajarkan oleh Usman bin Hunaif kepada beliau, apabila selesai dia pun pergi kepada Usman bin Affan untuk sampaikan hajatnya. Sampai sahaja di sana beliau telah disambut oleh pengawal dan membawanya masuk berjumpa dengan Usman bin Affan. Usman bin Affan telah meminta lelaki itu duduk di atas hamparan yang disediakan olehnya dan bertanyakan kepada lelaki itu. ‘Apakah hajat kamu? Lalu lelaki tadi menyatakan hajatnya kepada Usman bin Affan dan beliau pun menunaikan hajat lelaki tersebut. Usman bin Affan berkata ‘aku tidak mengingati hajat kamu melainkan pada ketika ini’. Kemudian lelaki ini telah keluar dari rumah Usman bin Affan dan pergi berjumpa dengan Usman bin Hunaif dan berkata kepadanya: ‘semoga Allah membalas kebaikan kepada kamu, sesungguhnya Usman bin Affan tak memandang kepada hajatku sehinggalah engkau memberitahunya mengenaiku’.

Usman bin Hunaif berkata: ‘Demi Allah, aku langsung tidak memberitahunya tetapi aku telah menyaksikan bahawa telah datang seorang lelaki buka kepada Rasulullah dan mengadu kepada baginda tentang kehilangan penglihatannya. Maka Rasulullah berkata kepadanya : ‘Jika engkau dapat bersabar maka bersabarlah, dan jika engkau hendak, aku akan mendoakannya untuk engkau’. Dia berkata: ‘Wahai Rasulullah! kehilangan penglihatanku telah menyukarkan aku kerana tidak ada orang yang memandukan aku’.

Lalu Rasulullah berkata kepada lelaki buta itu: ‘Pergilah ke tempat wuduk dan ambillah wuduk, dirikanlah solat dua rakaat (solat hajat) dan berdoalah dengan doa (seperti yang dinyatakan diatas). Maka lelaki buta itu melakukan seperti yang diperintahkan, demi Allah sebelum sempat kami berpisah dan belum pun majlis kami bermula lelaki buta tadi telah masuk semula kepada kami dalam keadaan boleh melihat (penglihatannya telah pulih) seolah-olah dia tidak pernah ditimpa penyakit tersebut.

Hadis panjang ini diriwayatkan oleh Imam at-Thabarani dalam Mu’jamnya.

Martabat Hadis: Sohih

Catatan:
Berdoa dengan cara bertawassul adalah harus dan tidak menyalahi dasar akidah bahkan amalan seperti ini disukai oleh Rasulullah.

والله تعالى أعلم وأحكم

Abu Nizar

Read More......

Wednesday, February 11, 2009

TALAQQI SUNNAH RASULULLAH

Assalamualaikum rakan usrah semua.

Sudah masuk tahun kedua usrah ini terus mendapat tempat di hati kita semua, dengan sedikit ilmu yang disampaikan secara bertalaqqi ia telah mengembangkan sedikit ilmu pengetahuan rakan-rakan usrah, maka amat diharapkan rakan-rakan yang lain belum mengambil bahagian dapat ikut serta pada sesi akan datang, semoga kita bersama mendapat keredaan-Nya.

Bertalaqqi adalah sunnah nabi yang sudah sekian lama diamalkan sehingga kini. Sudah menjadi kesepakatan para ulama salaf dan khalaf ilmu agama yang diperolehi adalah daripada belajar secara terus dari guru-guru mereka dengan perkataan yang lain, ilmu mereka diambil secara bertalaqqi daripada guru yang alim dan tsiqah. Guru-guru mereka juga melakukan demikian, begitulah seterusnya sehingga sampai kepada sahabat-sahabat nabi yang diambil daripada Rasulullah.

Rangkaian ilmu ini dinamakan ‘sanad’. Dengan sanad ilmu agama yang suci diperolehi dan terhindar dari fahaman dan fakta-fakta yang tidak tepat serta menyeleweng dari ajaran islam yang sebenar . Begitulan amalan guru-guru pondok kita yang mereka dahulunya sering duduk bersila di depan para ulama untuk bertalaqqi atau mendengar ilmu yang disampaikan.

Keharuman dan kesegaran ilmu dapat dirasai orang yang yang mengambilnya secara bersanad. Hal ini dapat difahami daripada sabda Rasulullah:

من يرد الله به خيرا يفقه في الدين، إنما العلم بالتعلم والفقه بالتفقه". رواه الطبراني"

Maksudnya: “Sesiapa yang Allah kehendaki baginya suatu kebaikan, maka Allah akan memberi kefahaman agama kepadanya, sesungguhnya ilmu itu diperolehi dengan belajar (bertalaqqi) dan feqah itu dengan belajar secara tafaqquh”. Hadis riwayah at-Tabrani.

Imam Al-Hafiz Abu Bakar Al-Khatib Al-Baghdadi berkata dalam kitab al-Faqih wal Mutafaqqih:

"لا يؤخذ العلم إلا من أفواه العلماء"
Maksudnya: "Jangan sekali diambil ilmu agama melainkan dari mulut ulama iaitu dengan secara bertalaqqi".

Imam An-Nawawi pernah berkata dalam kitabnya al-Majmuk: “jangan sekali kamu mengambil ilmu agama dari golongan yang membaca buku tanpa bertadah (menghadap) kepada syeikh (guru) dan sesiapa yang mengambil ilmunya dari buku akan terjatuh kepada kesalahan, penipuan dan jauh dari kebenaran".

Sekian untuk kali ini.
Abu Nizar.
والله أعلم وأحكم

Read More......

Tuesday, February 10, 2009

Perjumpaan Pertama

Alhamdulilah..
Pembuka tirai Usrah Zon Piasau sesi 2009 telah berjaya diadakan. Perjumpaan pertama pada 12 Safar 1430 bersamaan 8 Februari 2009 ini telah diadakan di rumah Ustaz Nuri Qalbi selepas solat Asar. Penulis mewakili sahabat-sahabat lain mengucapkan terima kasih kepada tuan rumah Ustaz Nuri di atas juadah yang disediakan sempena memasuki rumah baru beliau. Penulis bersetuju dengan ucapan pengerusi usrah zon piasau yang menyatakan bahawa usrah yang diadakan ini bukan bertujuan perjumpaan semata-mata, banyak faedah yang diperoleh di samping mengenali sesama sendiri, sahabat-sahabat usrah juga boleh memaklumkan sekiranya mempunyai masalah. Dengan adanya usrah sebegini, insyaAllah rakan-rakan usrah yang berkemampuan dapat membantu. Setidak-tidaknya dapat meringankan beban. Di kesempatan ini penulis ingin memaklumkan kepada sahabat usrah semua bahawa penulis akan menyediakan satu ruangan mengenai PERMASALAHAN HUKUM. Sekiranya sahabat-sahabat mempunyai kemusykilan agama berhubung dengan hukum-hakam, boleh la diajukan soalan dalam ruangan yang akan disediakan. Untuk makluman sahabat usrah juga, ruangan yang penulis maksudkan ini akan di kawal selia oleh Ustaz Abu Nizar. Segala soalan yang di postkan dalam ruangan ini akan dijawab terus oleh beliau. Penulis menamakan ruangan ini BERSAMA USTAZ ABU NIZAR. diharapkan sahabat-sahabat dapat mengikuti segala apa yang ditulis oleh ustaz kita. semoga kita mendapat barakah dari Allah.

Read More......

Sunday, February 8, 2009

JOM LEPAK DI USRAH

Assalammualaikum w.b.t....
alhamdulillah bersyukur kepada Ilahi di atas segala nikmat iman dan islam serta rahmat-Nya yang tidak terhingga. di kesempatan ini saya ingin melahirkan rasa syukur kerana dapat menyiapkan blog usrah zon piasau. terima kasih yang tak terhingga juga saya salurkan kepada sahabat-sahabat yang sentiasa memberi sokongan dan dorongan dalam mewujudkan blog ini. semoga segala jasa baik sahabat-sahabat akan diberi ganjaran oleh Allah. lembaran 2008 telah menutup tirai. kedatangan 2009 yang penuh dengan segala macam perkara tidak akan mematahkan semangat kita untuk terus beristiqamah dalam usrah zon piasau. semoga tahun 2009 ini akan memantapkan kita semua dan juga mengukuhkan hubungan usrah sesama kita. kepada sahabat-sahabat semua marilah ringankan angota badan untuk sama-sama memeriahkan usrah kita. banyak info dan maklumat yang akan kita peroleh disamping diberi ganjaran pahala dari Allah. semoga Allah S.W.T mengukuhkan hubungan kekeluargaan sesama kita. akhir kata dari penulis, JOM LEPAK DI USRAH ZON PIASAU.

Read More......