Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Template

Powered by Blogger

Friday, August 14, 2009

AHLAN RAMADHAN KARIM

Allah berfirman surah al-Baqarah ayat 185:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْءانُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ.

Maksudnya: ”(Masa yang Diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu; dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. (dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjuk-Nya, dan supaya kamu bersyukur”.

Puasa bulan Ramadhan seperti yang diketahui ialah wajib kerana ianya termasuk diantara perkara-perkara yang besar dalam agama Islam dan bulan Ramadhan itu sendiri merupakan sebaik-baik bulan dan di dalamnya pula terdapat malam yang terbaik diantara malam iaitu malam Lailatul Qadar. Begitu juga yang dapat kita mengetahui bahawa sebaik-baik hari dalam setahun ialah hari Wukuf di Arafah dan begitu juga sebaik-baik hari dalam seminggu ialah hari Jumaat.

Fardu puasa bulan Ramadan telah disyariatkan pada bulan Syaaban tahun kedua hijrah, Rasulullah telah berpuasa semenjak dari syariat itu di turunkan ialah selama 9 tahun kemudian baginda pun wafat.

Read More......